Bottelaar: Meadowside Blending Company
Regio: Schotland
Fles: Blended Scotch 42 Year Old 1976, b. 2019, The Maltman, 20yo finish in oloroso sherry butt
Kleur: brons
ABV: 46.2%

Intens & Waxy

Deze blend is volgens mij toch wat onder de radar gebleven, want hij is nog steeds te koop. Toegegeven, 300 EUR is niet weinig, maar als je weet dat hij enkel ingrediënten van 1976 bevat en dus 42 jaar mocht rijpen, waarvan bijna de helft op oloroso sherry butts, dan is dat toch betaalbaar. En hij is nog absoluut lekker ook! Hij bestaat uit volgende malts en grain: Ben Nevis, Clynelish, Teaninich, Macduff, Dailuaine en Invergordon.

De neus is zacht en toegankelijk en ik beken dat ik vooral de grain ruik, maar dat stoort allerminst, hoor. Rozijnen, banaan, potloodslijpsel, perzik, kers en tabak. Hij wordt snel een tikkeltje romig en zacht gekruid. Ik krijg zelfs wat dessertwijn op de neus, gevolgd door appelsienlikeur. Dit is erg aangenaam.

De aanzet is mierzoet en intens van smaak, lekker waxy licht pikant op kruidnagel. De vruchten die ik op de neus had, keren op de tong weer, terwijl de eik voor een bittertje zorgt, maar zeker niet domineert. Da’s erg mooi na 42 jaar rijping, hoor.

Hoewel de afdronk sappig begint en wat donkere chocolade toevoegt, wordt hij langzaam maar zeker toch droog, maar dat kan de pret allang niet meer bederven.

Uitzonderlijke blend die op goed hout gefinisht werd… als je hier al van een finish kan spreken, natuurlijk. Dit is al eerder een tweede rijping, toch? Hoe dan ook: toppertje!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).