Bottelaar: Dewar & Sons Ltd
Regio: Schotland
Fles: Dewar’s White Label, b. 1975, 750ml
Kleur: goud
ABV: 40%

OBE

Een oude botteling van Dewar’s White Label, zonder vermelding van inhoudsmaat of ABV op het label, maar toch een botteling uit 1975 volgens de print op de rug van het label. Da’s liquid history, toch? Ik was amper 5 toen dit spul op fles ging.

Hoewel hij op de neus wat flirt met OBE, wordt die toch voornamelijk gedomineerd door gestoofde appels met kaneel en carré confituur. Tikkeltje gepeperd, maar heel toegankelijk.

Ook op smaak is OBE het eerste wat opvalt. Tja, oude fles, lang open, meer dan de helft leeg – niet totaal onverwacht. Dat zorgt er op smaak wel voor dat hij wat floraal geworden is – bijna zepig – waardoor hij niet meer helemaal op smaak is en dus moeilijk te beoordelen. Met een beetje goeie wil krijg ik wederom appels, maar nu ook wat mandarijn en een klein bittertje van het hout.

In de afdronk – die middellang is – komt er plots wat karamel opzetten.

Moeilijk te beoordelen, gezien het OBE. Toch bedankt voor het sample, Pat.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).