Bottelaar: Haig
Regio: Schotland
Fles: Haig Gold Label, b. 1950s, tin cap, 75.7cl
Kleur: vol goud
ABV: 70 Proof

Kapot

Liquid history, zei u? Ik doe mee! Deze Haig Gold Label werd meer dan 60 jaar geleden gebotteld! Haig is natuurlijk één van de grote whiskybaronnen van weleer en hun Gold Label was decennialang een goed verkopende blend. Ik kon de hand leggen op een fles uit de 1950s. De oudste Haig die ik al proefde. Volgens ingewijden zou er vooral Glenlossie en Knockdhu gebruikt zijn voor deze samenstelling. Daar ga ik me toch even voor zitten.

De neus vertoont flink wat OBE en metalige toetsen, wat doet vermoeden dat de fles al lang open staat. Maar met wat geduld krijg ik toch enkele toetsen van karamel en geroosterde amandelen, zilverpoets en perzik. Dit valt me goed mee, ondanks de OBE.

Helaas compleet waterachtig en vergeven van het OBE op smaak. Neen, deze fles is niet meer te redden. Wat gezouten karamel is het enige wat ik hier nog uit kan halen. Voor de rest is het bekkentrekken geblazen.

De finish van dit ondertussen verlepte spul is helaas te lang.

Deze whisky is zo goed als kapot, dus ga ik hem niet scoren. Jammer.

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).