Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ballantines Hard Fired

Tasting Notes Posted on 26/01/2021 16:40

Bottelaar: Ballantines
Regio: Schotland
Fles: Ballantines Hard Fired
Kleur: amber
ABV: 40%

Badschuim

De Hard Fired expressie van Ballantine’s was enkel via Amazon te koop en het betreft vaten die twee keer geblakerd werden, vandaar de naam. Veel meer info is er niet over te vinden, behoudens het feit dat het om een release gaat uit 2015. Om kort te gaan: dit is de Finest Blend op dubbel geblakerde vaten, zo simpel kan het soms zijn. Maar een groot succes zal het niet geweest zijn, want hij is nergens meer te vinden.

Verrassend florale neus, moet ik bekennen. Viooltjes en lavendel, vanille en rode appels, cuberdons en herfstbladeren. Wat mandarijntjes – nee, clementines! – maar verder amper fruit. Ik ben niet onder de indruk, louter een tikkeltje geamuseerd.

De body is oké. Maar op smaak valt het allemaal een tikkeltje tegen. Het florale keert weer in full force en maakt van deze blend een zepige dram. Iemand heeft te veel badschuim in het bad gedropt en het bad dan laten vollopen, waardoor de kamer nu onder het schuim zit. Neen, dit is niet lekker. Het weinige fruit dat deze blend voorts nog te bieden heeft, wordt volledig verdrongen door de zepige toetsen.

Als je zeep in je mond krijgt, dat duurt de finish altijd te lang, toch?

Mijden of mixen. Toch bedankt, Pat. Mocht je fles nog niet leeg zijn, mijn barbecue moet dringend gekuist worden. Tasting sessie bij deze voorbij…

66/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Haig Gold Label, b. 1950s

Tasting Notes Posted on 26/01/2021 06:38

Bottelaar: Haig
Regio: Schotland
Fles: Haig Gold Label, b. 1950s, tin cap, 75.7cl
Kleur: vol goud
ABV: 70 Proof

Kapot

Liquid history, zei u? Ik doe mee! Deze Haig Gold Label werd meer dan 60 jaar geleden gebotteld! Haig is natuurlijk één van de grote whiskybaronnen van weleer en hun Gold Label was decennialang een goed verkopende blend. Ik kon de hand leggen op een fles uit de 1950s. De oudste Haig die ik al proefde. Volgens ingewijden zou er vooral Glenlossie en Knockdhu gebruikt zijn voor deze samenstelling. Daar ga ik me toch even voor zitten.

De neus vertoont flink wat OBE en metalige toetsen, wat doet vermoeden dat de fles al lang open staat. Maar met wat geduld krijg ik toch enkele toetsen van karamel en geroosterde amandelen, zilverpoets en perzik. Dit valt me goed mee, ondanks de OBE.

Helaas compleet waterachtig en vergeven van het OBE op smaak. Neen, deze fles is niet meer te redden. Wat gezouten karamel is het enige wat ik hier nog uit kan halen. Voor de rest is het bekkentrekken geblazen.

De finish van dit ondertussen verlepte spul is helaas te lang.

Deze whisky is zo goed als kapot, dus ga ik hem niet scoren. Jammer.

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).