Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 22 Year Old 1997/2019, Distillery Only, Oloroso Cask #10488
Kleur: mahonie
ABV: 57.1%

Crème de Cassis

Enkele maanden geleden kreeg ik via mijn zeer goede contacten bij Auchentoshan een sample toegestuurd van een nieuwe release die in de steigers stond. De enige vereiste was dat ik nog even de lippen stijf op elkaar zou houden totdat de nieuwe fles officieel aangekondigd zou worden. Dat is ondertussen al lang gebeurd en ik heb alvast een aantal flessen besteld. Maar omwille van de corona-crisis heb ik erg lang moeten wachten op mijn pakketje. Toch ben ik blij dat het eindelijk gearriveerd is. Als u deze tasting notes gelezen heeft, zal u snappen waarom. Oh, dat kleurtje alleen al doet me watertanden!

Een klein OMG-momentje overvalt me van zodra ik deze aan de neus zet. Mijn olfactorisch vermogen wordt hier danig verwend met diepe, zoete sherrytoetsen als rozijnen, chocolade met crème de cassis, appelsienmarmelade, glühwein en oud leder. Iets van stoffige, oude boeken. Koude koffie. Kruisbessen en wilde bloemen op de achtergrond, alsook wat kruidnagel en kaneel. Hint van cuberdons. Noten komen stevig opzetten. Deze neus is bijzonder smeuïg en heerlijk complex.

Yes! Ook op smaak is dit een absolute bom! Het typische karakter van Auchentoshan blijft overeind, maar wordt wel heerlijk omfloerst door kruidnagel en kaneel, vanille en kardemom terwijl hij tevens een karrenvracht aan donkere honing, ahornsiroop, druivensap en amandellikeur offreert. Tikkeltje zesty en perfecte sterkte.

In de afdronk laat de sterkte zich toch voelen. Lekker warm, kruidig, donkerzoet en het duurt een eeuwigheid voordat je stopt met smakken.

Wat een feest! Duidelijk een first fill oloroso vat, maar Auchentoshan blijft herkenbaar. Hoera, een stunner! Bedankt, Neil! Dit type release is waarom ik de Toshan Man ben!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).