Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 21 Year Old 1997/2018 Signatory UCF for The Whisky Barrel, Refill Sherry Hogshead #2911, 168 bts
Kleur: brons
ABV: 52.4%

Orangettes

Deze Auchentoshan werd gestookt op 22 oktober 1997 en afgevuld door Signatory op 22 oktober 2018, dag op dag 21 jaar later. Het werd geselecteerd door de online whisky retailer The Whisky Barrel als exclusieve botteling. Die mocht uiteraard in de verzameling niet ontbreken, maar hij zag er tevens zo lekker uit, dat ik me twee flessen bestelde. Eentje daarvan ging open op mijn verjaardagstasting begin dit jaar.

Deze neus is gewoonweg zalig! Mokatine bij de vleet, butterscotch en kokosnoot daarbovenop, hint van chocolade en nootmuskaat, dadels in de verte. Maar… eerlijk is eerlijk: er schiet weinig over van het distilleerderijkarakter. Soit: hij is super op de neus en dat is wat telt.

Hij is olieachtig tot bijna romig en bijgevolg mooi mondvullend. Het donkere fruit komt nu eerst, aangevuld met wat rubber (de goeie soort, dus géén off-note) en donkere karamel, gekonfijte appelsien en een confituur van dadels zoals je die enkel in Tunesië bij het ontbijt krijgt. Wat bittere toetsen van het hout, alsook zelfs wat woodsmoke. De tweede slok gaat het steeds meer richting appelsien en chocolade. Orangettes, dus. Ik vind dat geen straf.

De afdronk is lang te noemen, zacht gekruid op nootmuskaat met een hint van kruidnagel, met een beetje tannine op het sterfbed.

Mooie vatselectie van The Whisky Barrel. Ik ben blij dat ik enkele flessen kon bemachtigen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).