Paul John Christmas Edition 2020

Distilleerderij: John Distilleries
Regio: India
Fles: Paul John Christmas Edition 2020
Kleur: koper
ABV: 46%

Ho, Ho, Ho!

De Sint was nog maar net terug naar Spanje vertrokken of er viel al een leuk kerstgeschenkje in de brievenbus, geleverd door The Nectar met een persoonlijk kaartje van Shilton Almeida, de knotsgekke ambassadeur van Paul John, de Indiase single malt. Ik proefde eerder al de Paul John 2018 Christmas Edition en vond die geweldig. Deze nieuwe editie rijpte op een combinatie van ex-bourbon, oloroso en virgin oak vaten.

De neus is umami en zoet tegelijk, alsook exotisch gekruid. Rosbief, rozijnen, rietsuiker, ananas op de barbecue, overrijpe banaan, noten en gekonfijte appelsien. Na wat ademen maakt het umami karakter steeds meer plaats voor heerlijke, zoete geuren. De kruiden van dienst zijn kaneel en kruidnagel. Evolueert richting glühwein, wat natuurlijk perfect is voor deze expressie.

Ho, ho, ho! Op smaak wordt het wel een krachtige en erg kruidige bedoening, hoor. De virgin oak laat zich hier zeker gelden. Allerhande heftige houtkruiden, waardoor deze whisky je mond lekker warm maakt. Het zoete keert weer nadat hij zich genesteld heeft op je smaakpapillen. Appelsien, gekonfijte citroen, banaan, ananas en zelfs wat mango worden netjes ingepakt door kardamom, kruidnagel en paprikapoeder. Lekker olieachtig. Mondvullend. Goed, hoor!

De nasmaak is wat korter dan verhoopt, maar nog steeds middellang. De kruidigheid dooft wat uit, waardoor hij feestelijk en zijdezacht nazindert.

Een echte kerstwhisky, zonder zever. Niet eens 60 EUR? In dat geval, twee graag.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).