Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 17 Year Old 1998/2015, A.D. Rattray, Sherry Butt #800036, 528 bts
Kleur: goud
ABV: 65.8%

Chorizo!

Deze 17-jarige Ledaig heeft een alcoholpercentage van 65.8%… Pardon?! Dan kunnen we toch alleen maar concluderen dat de spirit op een veel hoger ABV op vat ging dan de industriestandaard van 63.5%, neen? Ik zal voor alle zekerheid toch maar water bij de hand houden, want dit zou anders wel eens heel pijnlijk kunnen worden.

Nou, op de neus is er van het alcoholpercentage niet zo veel te merken. Branden doet hij alleszins niet. Ik krijg wel meteen een mooie rookontwikkeling, marsepein, pijnboompitten en chorizo! Ik denk echt dat het de eerste keer is dat ik chorizo ruik in een whisky. Daarnaast nog wat gerookte ham, iets van fietsbanden en een hint van abrikozen (gelukkig maar, het is tenslotte een sherryvat!). Een theelepeltje water toevoegen maakt hem eerlijk stukken zoeter en een tikkeltje herbaal en is dus voor de neus alvast een goed idee.

Op smaak ik hij wel degelijk erg krachtig… op het randje van brandend, maar zonder water gaat het nog net. Wederom erg veel turfrook, flink wat brak water en enkele medicinale toetsen. Wil je zoetigheid ontdekken, dan heb je flink wat werk voor de boeg. Een appeltje, misschien? Weinig meer. Met water wordt hij veel zoeter, zij het niet echt fruitiger. Dit smaakt nu eerder naar suiker dan fruit. Maar het maakt hem natuurlijk wel een pak makkelijker drinkbaar.

De afdronk is lang – geen verrassing – en rokerig en vertoont nu eindelijk toch wat meer zoets in de vorm van vanille en appelsap. Met water wordt de afdronk erg zoet, als gerookt suikerwater, mocht zulks bestaan.

Dit was een sherryvat? Could have fooled me! Maar hij is wel lekker, ondanks het hoge ABV. Een erg interessante botteling van Rattray.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).