Distilleerderij: Talisker
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Talisker 10 Year Old, OB 2019
Kleur: vol goud
ABV: 45.8%

Red Delicious

De Talisker 10 behoeft eigenlijk geen introductie meer, toch? Hoewel er in de afgelopen jaren heel wat NAS-releases verschenen (Skye, Storm, Dark Storm, Port Ruighe) blijft de tienjarige toch mijn favoriete instapper van deze distilleerderij. Talisker 10 stelt nooit teleur en de batch variaties zijn door de jaren heen zo klein (Kudos aan de Master Blender!) dat je hier als liefhebber blind op kan vertrouwen dat hij altijd top is. Mijn gabber Pat bezorgde me een sample van een recente botteling – 2019 – dat ik in dank aanvaardde.

Ja, die neus… da’s thuiskomen. De heilige drievuldigheid van Talisker tekent onmiddellijk present: zilt, turf en peper. Oesters besprenkeld met citroensap, een vreugdevuur op het strand en de hint van een onrijpe banaan. Dit is – zoals steeds – overheerlijk.

Zijdezacht en bijna romig, met appelsien en hout vooraan. Dan ontploft de peper op je tong. Het zilte verdringt de peper en maakt dan plaats om toch een zoetje ten tonele te laten verschijnen. Gekonfijte gember en zoethout en een verrassend heldere toets van Red Delicious, de zoete appel. Die was me nog niet eerder opgevallen. Leuk!

Het retronasale effect van deze malt doet me altijd glimlachen. Peper en citrus met een prachtig streepje rook.

Ja, deze moet eigenlijk altijd in je barkast staan. Als je even niet weet wat te kiezen, grijp dan gerust naar deze malt. Hij stelt letterlijk nooit teleur. Het is een blijvertje. Merci, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).