Distilleerderij: Onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt Whiskey 17 Year Old 2002/2020, The Whisky Mercenary
Kleur: goud
ABV: 51.6%

Weird Year Whiskey

Op de valreep van dit ‘weird year’ lanceert Jürgen Vromans nog een laatste botteling, wederom met zo’n geweldig label. De notabele figuur – Jürgen op latere leeftijd? – houdt een aardappel in de hand met soort medaille ‘1st’ wat een niet zo subtiele verwijzing is naar Cooley. We moeten qua distilleerderij dus niet verder zoeken. Zo kunnen we ons meteen volop concentreren op inhoud van deze fles, die toch maar mooi 17 jaar gerijpt heeft.

Een klein OMG-momentje overvalt me wanneer ik mijn neus in het glas steek. Hij geurt heerlijk delicaat en erg fruitig. Banaan, kiwi, goudbes, lychee, maar ook mokka en zachte nougat. Uitstekende neus!

Hij is lekker olieachtig en plakt aan je tanden. Wederom erg fruitig – citrus en kiwi treden bij – maar meteen ook pittig gekruid op peper en zoethout en iets van eucalyptus dat hem een frisse lift geeft.

Een lange, zoete, delicaat gekruide en bevredigende afdronk is mijn deel.

Heb ik nog een lijntje vrij op mijn verlanglijstje voor Kerstmis? Zo’n 170 EUR, da’s amper tien euro per rijpingsjaar… Prettige feesten!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)