Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Secret Highland 31 Year Old 1987 BYOB-C

Tasting Notes Posted on 11/12/2020 16:14

Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland 31 Year Old 1987/2018, BYOB-C, 54 bts
Kleur: brons
ABV: 52.6%

Snowtrooper

Herinner u dat ik nog niet zo gek lang geleden de 4e release proefde en toen allusie maakte op de 3e uit de reeks Build Your Own Bearded Commando. Welnu, de 3e is gearriveerd. Logisch dat hij er wat langer over deed, want moest duidelijk uit de besneeuwde toppen van de Highlands terugkeren. Waar deze Snowtrooper zijn operatie heeft uitgevoerd blijft geheim, we weten enkel dat het bij een graandistilleerderij was. Zijn missie was eind 2018 beëindigd. Van keeping a low profile gesproken. Zo gaat dat achter vijandelijke linies… De inhoud van deze fles rijpte niet minder dan 31 jaar lang en aan het kleurtje te zien was het op een flink actief sherryvat.

De neus is zalig zacht en zoet met eerst en vooral de typische grain toetsen van potloodslijpsel en maïs op de barbecue, omfloerst door karamel, honing, appeltjes in de pan met wat kaneel, ahornsiroop en sultanas. Een vloeibaar dessertje, als u het mij vraagt.

Hij is lekker romig en offreert wederom onmiddellijk die donkerzoete toetsen aangevuld met verse vijg, pruimen, hazelnoten en donkere chocolade, gevuld met munt. Doe maar After Eight. En gebak. Ja, doet wat aan broodpudding denken. Okkernoten en eik geven nog een bittertje. Dit gaat perfect bij de koffie passen.

De finish is middellang, zoet met een frisse lift van munt, koude koffie en Engelse drop.

Wie zij ook al weer dat grain nooit zo goed kon zijn als single malt? Doh! Deze is een absolute smaakbom. Ik ben fan. Ondertussen hebben we in het HQ nog een telex onderschept dat er blijkbaar nog een commando op missie is op het mythische eiland… Islay. Ik kijk er al naar uit om die te debriefen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Irish Single Malt Whiskey 17 Year Old 2002 The Whisky Mercenary

Tasting Notes Posted on 11/12/2020 06:12

Distilleerderij: Onbekend
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt Whiskey 17 Year Old 2002/2020, The Whisky Mercenary
Kleur: goud
ABV: 51.6%

Weird Year Whiskey

Op de valreep van dit ‘weird year’ lanceert Jürgen Vromans nog een laatste botteling, wederom met zo’n geweldig label. De notabele figuur – Jürgen op latere leeftijd? – houdt een aardappel in de hand met soort medaille ‘1st’ wat een niet zo subtiele verwijzing is naar Cooley. We moeten qua distilleerderij dus niet verder zoeken. Zo kunnen we ons meteen volop concentreren op inhoud van deze fles, die toch maar mooi 17 jaar gerijpt heeft.

Een klein OMG-momentje overvalt me wanneer ik mijn neus in het glas steek. Hij geurt heerlijk delicaat en erg fruitig. Banaan, kiwi, goudbes, lychee, maar ook mokka en zachte nougat. Uitstekende neus!

Hij is lekker olieachtig en plakt aan je tanden. Wederom erg fruitig – citrus en kiwi treden bij – maar meteen ook pittig gekruid op peper en zoethout en iets van eucalyptus dat hem een frisse lift geeft.

Een lange, zoete, delicaat gekruide en bevredigende afdronk is mijn deel.

Heb ik nog een lijntje vrij op mijn verlanglijstje voor Kerstmis? Zo’n 170 EUR, da’s amper tien euro per rijpingsjaar… Prettige feesten!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)