Bottelaar: BYOB-C
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland 31 Year Old 1987/2018, BYOB-C, 54 bts
Kleur: brons
ABV: 52.6%

Snowtrooper

Herinner u dat ik nog niet zo gek lang geleden de 4e release proefde en toen allusie maakte op de 3e uit de reeks Build Your Own Bearded Commando. Welnu, de 3e is gearriveerd. Logisch dat hij er wat langer over deed, want moest duidelijk uit de besneeuwde toppen van de Highlands terugkeren. Waar deze Snowtrooper zijn operatie heeft uitgevoerd blijft geheim, we weten enkel dat het bij een graandistilleerderij was. Zijn missie was eind 2018 beëindigd. Van keeping a low profile gesproken. Zo gaat dat achter vijandelijke linies… De inhoud van deze fles rijpte niet minder dan 31 jaar lang en aan het kleurtje te zien was het op een flink actief sherryvat.

De neus is zalig zacht en zoet met eerst en vooral de typische grain toetsen van potloodslijpsel en maïs op de barbecue, omfloerst door karamel, honing, appeltjes in de pan met wat kaneel, ahornsiroop en sultanas. Een vloeibaar dessertje, als u het mij vraagt.

Hij is lekker romig en offreert wederom onmiddellijk die donkerzoete toetsen aangevuld met verse vijg, pruimen, hazelnoten en donkere chocolade, gevuld met munt. Doe maar After Eight. En gebak. Ja, doet wat aan broodpudding denken. Okkernoten en eik geven nog een bittertje. Dit gaat perfect bij de koffie passen.

De finish is middellang, zoet met een frisse lift van munt, koude koffie en Engelse drop.

Wie zij ook al weer dat grain nooit zo goed kon zijn als single malt? Doh! Deze is een absolute smaakbom. Ik ben fan. Ondertussen hebben we in het HQ nog een telex onderschept dat er blijkbaar nog een commando op missie is op het mythische eiland… Islay. Ik kijk er al naar uit om die te debriefen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).