Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 12 Year Old 2006/2019, Signatory Ibisco Decanter, Sherry Cask #414, 700 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.1%

Flambeer!

Gelukkig worden de Edradour malts af en toe ook op  vatsterkte gebotteld, zoals het geval is met sherryvat 414 dat vorig jaar gebotteld werd in die mooie Ibisco decanters. Er werden er precies 700 afgevuld. Ik kwam in het bezit van dit sample na een ruil met een vriend in Hongarije. Het is leuk whiskyvrienden over heel de wereld te hebben.

Dit is ongetwijfeld een first fill sherryvat, net als cask #404 dat het Nederlandse van Wees onlangs bottelde, want ik krijg een absolute sherrybom op de neus. Kersen, rozijnen, pruimen en chocolade met gekonfijt fruit en appelsienlikeur zijn mijn deel. Een flink herbale toets. Groene tuinkruiden, echt waar. God, wat is dit lekker, zeg!

Hij is bijna romig op de tong! Lekker pikant ook. Denk nootmuskaat, kruidnagel, saffraan en chilipepers. Ik moet even naar adem happen. Maar hier is de alcohol wel goed geïntegreerd waardoor ik niet de neiging krijg om naar water te grijpen. Donkere chocolade, vijgen en dadels, kersen en een beetje kandijsiroop. Flambeer hier maar eens een pannenkoek mee!

De finish is mierzoet en licht gepeperd. Erg lang overigens. Pure kandijsiroop en chilipepers. Kaboom!

Oké, de hype die rond deze jonge Edradours is onstaan in recente maanden is compleet terecht! Zorg dus dat je minstens één van deze flessen in huis hebt. Köszönöm, András.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).