Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 9 Year Old 2010/2020, The Ultimate Cask Strength, 1st Fill Sherry Butt #393, 614 bts
Kleur: mahonie
ABV: 58.6%

Snoep

De Nederlandse bottelaar van Wees bracht in 2020 een hele reeks single casks van Edradour uit, op vatsterkte nog wel. Die gaan we eens head-to-head zetten. Dit is een 9-jarige uit 2010, een single 1st Fill sherry butt, op een sterke van 58.6%, exact hetzelfde als zustervat #391 wat ik net proefde. Hij is wel iets lichter van kleur, maar nog altijd een prachtig mahonie.

De neus is erg snoeperig in dit geval. Haribo beertjes en zuurtjes, colaflesjes en Superman logos, gummi kriekjes en zelfs een hint van guimauve! Daarna volgen de obligate walnoten en rozijntjes, geen zorgen. Maar het valt me erg op hoe deze verschilt van zustervaten #391 en #395 op de neus. Hij leunt nog het beste aan bij de neus van vat #30.

Gedroogd fruit en kersen op de voorgrond, een zuurtje als van een stekelbes en kiwi op de achtergrond, wat typische kruiden à la nootmuskaat en kruidnagel, aangevuld met rozemarijn en tijm. Wordt zelfs verrassend groen op smaak. En de eik laat zich in dit geval niet onbetuigd en zorgt voor een bittertje en een flink drogend effect.

De afdronk is erg lang, donkerzoet en kruidig en laat je mond compleet droog achter.

Op de neus hoort hij bij mijn favorieten in dit straatje, maar op smaak werd hij net iets te snel droog om vat #391 te kloppen. Grappig detail: hij werd gebotteld op 7 januari 2020, mijn 50e verjaardag.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).