Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 9 Year Old 2010/2020, The Ultimate Cask Strength, 1st Fill Sherry Butt #391, 644 bts
Kleur: cola
ABV: 58.6%

Sherrybom

De Nederlandse bottelaar van Wees bracht in 2020 een hele reeks single casks van Edradour uit, op vatsterkte nog wel. Die gaan we eens head-to-head zetten. Dit is een 9-jarige uit 2010, een single 1st Fill sherry butt, op een sterke van 58.6% Deze heeft de kleur van cola!

Erg intense, diep-gesherriede neus met alles wat je je daarbij kan voorstellen van een first fill sherryvat: rozijnen, dadels, kersen, colaflesjes (de snoep, uiteraard) en walnoten. Daar komen ook wat kruiden aan te pas: nootmuskaat en vanille. Nog iets van meubel- of zilverpoets, maar dat stoort niet in het minst. Integendeel. Dit is een bijzonder lekkere neus, hoor.

De body is prima en de alcohol is perfect geïntegreerd. Deze bijt hoegenaamd niet en kan dus perfect zonder water genoten worden. Donkerzoet fruit à la rozijnen en vijgen gaat de kruiden vooraf. Wederom nootmuskaat en vanilla, maar ook een karrenvracht aan kruidnagel.

In de afdronk wordt hij plots wat pikant, maar dat kan de pret allang niet meer bederven.

Dit is een ware sherrybom, dus als je daar van houd mag je niet twijfelen. Dan is deze iets voor jou! Hem vinden is een andere zaak. Zijn reputatie heeft er voor gezorgd dat deze als zoete koek over de toonbank ging en snel uitverkocht. Initieel 125 EUR, ondertussen het dubbele…

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).