Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 9 Year Old 2011/2020, The Ultimate Cask Strength, 1st Fill Sherry Butt #30, 651 bts
Kleur: mahonie
ABV: 57.1%

Siroop

De Nederlandse bottelaar van Wees bracht in 2020 een hele reeks single casks van Edradour uit, op vatsterkte nog wel. Die gaan we eens head-to-head zetten. Dit is een 9-jarige uit 2011, een single 1st Fill sherry butt, op een sterkte van 57.1%!

Wederom zo’n donkerzoete neus, maar bij deze ligt de nadruk niet zozeer op kruiden of donker fruit, wel op kandijsiroop. Deze kan zo op de pannenkoeken! Vertoont ook wat snoeperig kantjes met een mooie hint van chocolade. Dit is een erg zoete Edradour, zonder het typische zuurtje. Nice!

De body is aan de lichte kant, maar op smaak is het wel een schot in de roos: donkerzoet fruit à la rozijnen en pruimen aangevuld met kandijsiroop en een mespuntje zwarte peper. Prima drinkbaar zonder water, want op geen enkel moment wordt hij scherp op pikant. Prima!

De lange afdronk is zijn troefkaart. Gedroogde pruimen en dadels met wat kruidnagel. Hij blijft lang sappig alvorens plots droog te worden.

Ik vind dit top. Flink wat mensen vinden deze moderne Edradour over the top, maar ik hou erg veel van deze stijl. Nog te vinden voor zo’n 80 EUR. Dat is best een mooie prijs voor dit pareltje.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).