Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Edradour 10 Year Old 2009/2020, Signatory UCF, Sherry Cask #395
Kleur: mahonie
ABV: 46%

Kerstdram

Het is geen geheim dat van Wees haar single sherry butts uit de stallen van Signatory haalt – logisch ook, want zij zijn de eigenaars van Edradour – maar Andrew Symington kiest af en toe zo’n vaatje om zelf op de markt te brengen. Deze tienjarige Edradour werd wel versneden naar 46%. Daarna volgen maar liefst 6 Edradour die van Wees selecteerde op vatsterkte.

Zalig zoete neus die aan de kerst doet denken. Rozijnenbrood, Christmas cake, walnoten, amandelpasta, choco, balsamico, verse tijm en een hint van oregano.

Zoet op bovenstaande, aangevuld met hints van appelsienmarmelade en koude koffie. Prima sterkte, hoor, meer moet dat niet zijn. Een zuurtje steekt de kop op, maar de balans blijft behouden. Erg lekker spul.

De afdronk is middellang, bevredigend gekruid op nootmuskaat en gember met een hint van kalisse op het sterfbed.

Mooi single cask die de kwalijke reputatie van de distilleerderij – Edrasour, weet u nog? – volledig van de kaart veegt. Die tijd is duidelijk voorbij. Deze mag op 25 december weer op tafel, want is een heuse kerstdram.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).