Bottelaar: Malts of Scotland
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Dark Side of Islay 22 Year Old Mulindry, Malts of Scotland, 1.065 bts
Kleur: brons
ABV: 48.9%

Sherry, Kruiden, Turf

De Dark Side of Islay reeks van Malts of Scotland bestaat momenteel uit vier releases: Scarabus uit 2016, Octovulin uit 2017, deze Mulindry uit 2018 en de in 2020 op ons losgelaten Ardenistiel. Het gaat hier om blended malts die – uiteraard – enkel uit whisky van het eiland Islay is samengesteld. De Scarabus proefde ik eind 2018 en die was goddelijk. Nu zit de Mulindry in mijn glas, genoemd naar Mulindry Farm, iets ten noorden van Bowmore en vlakbij Bridgend.

Leder en tabak, gedroogd fruit à la vijgen en dadels, lichte rook en flink wat kruiden als koriander, kruidnagel en kaneel. Best herbaal, hoor. Pure chocolade en toffee gaan domineren en verstoppen het fruit een beetje, maar alles bij elkaar is dit een zeer aangename, donkerzoete en flink gesherriede (is dat wel een woord?) neus.

Mooi olieachtig en onmiddellijk zoet op gedroogd fruit, rozijnen en sherry. Hazelnoten, nougat, espresso en chocolade gaan de kruiden vooraf. En kruidig is hij heel zeker: kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel en zwarte peper. Lijkt wel of ik kruidige sherry drink, ware het niet dat hij mooi rokerig wordt, zonder dat de rook gaat domineren.

In de lange finish begint het eerst zoet, fruitig en flink rokerig, maar dat evolueert snel naar droog en zelfs een tikkeltje zilt. Op het sterfbed is het één en al rook.

Intense blended malt die van drie walletjes eet: sherry, kruiden, turf. Heerlijke winterdram.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)