Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg 19 Year Old Traigh Bhan Batch #2, OB 2020
Kleur: witte wijn
ABV: 46.2%

Wit Zacht Zand

Toen de eerste batch van deze Traigh Bhan op de markt kwam, liep het we even storm, want een Ardbeg met leeftijdsaanduiding – en dan nog een mooie 19 jaar ook – is iets wat je niet alle dagen ziet verschijnen. Vandaag de dag kost die eerste batch je dan ook al makkelijk zo’n 300 euro. In 2020 verscheen de tweede batch, die je nog – weliswaar met moeite – links en rechts kan kopen. Het blijkt een vatting van Amerikaanse eik en oloroso sherryvaten.

De neus is verrassend fris en fruitig voor een Ardbeg, waarbij de turf – die zeker aanwezig is – er wat uit blijkt gerijpt, waardoor de perzik, ananas en limoenen meer in de schijnwerpers komen te staan. Wat abrikozen en iets van vanille. Pas in tweede instantie komen de assen en wat medicinale toetsen piepen. Tot slot krijg ik iets wat ik nog het best kan omschrijven als de geur van het openen van een nieuw doosje verbandpleisters.

Hij is mooi olieachtig en meteen erg zoet. Vanillevla, ananas en perzik – maar ook wat hazelnoten. Dan krijg ik onmiddellijk flink wat roet, zoethout en een goeie slok brak water. De rokerigheid blijft eerder zacht, terwijl munt hem nog wat komt opfrissen.

De afdronk is middellang en licht drogend op vanille en eik. Munt heeft het laatste woord.

Een erg mooie Ardbeg. Alles is prima in balans en ik beken erg onder de indruk te zijn van deze Ardbeg. Enkel zijn kostprijs valt wat tegen (250 EUR). Weetje: Traigh Bhan (zeg ‘tri-van’) is de naam van het strand waar de distilleerderij staat en betekent letterlijk ‘wit zacht zand dat onder je voeten zingt’.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)