Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 9 Year Old 2010/2010, The Whisky Jury, Ex Oloroso Cask #04014-1, 141 bts
Kleur: goud
ABV: 53.2%

 Barstend van Karakter

 Afgelopen zomer proefde ik de eerste Ledaig van Belgisch bottelaar The Whisky Jury (de tasting notes verschenen echter pas gisteren, waarvoor mijn excuses), maar hier komt Joeri al op de proppen met twee nieuwe releases. Het betreft deze keer een voormalig oloroso sherryvat waarvan 141 flessen voor het grote publiek beschikbaar zijn bij de betere Vlaamse whiskyshop, maar hij werd gelijktijdig gelanceerd met een tweede – vatnummer 04014-2 – van eenzelfde type vat en hetzelfde aantal flessen, maar met een ander ABV, exclusief voor de shop TastToe van Angelo Jacobs. We beginnen met 04014-1, want die heeft een iets lager ABV.

Boem, pats, paukenslag! Ik steek mijn neus nog maar in het glas en ik ben al verkocht. Vermolmd hout, chocolade, roet, gerookte vis, boterbollen, assen, toffee, oestersap, vanille… dat gaat hier over en weer tussen het ongetemde DNA van het huis en de zoetigheid van het sherryvat. Maar na enkele ogenblikken ademen is het toch de zoete kant van deze Ledaig die het laken naar zich toe trekt – althans op de neus, die absoluut geweldig is.

Hij is lekker romig op de tong, hoor. Turf, citrusfruit (appelsien), anijs, munt, peper, aarde, vanille, brak water en chili peper… Hij blijft maar gaan. Perfecte sterkte, overigens. De invloed van het sherryvat is op smaak subtieler dan op de neus. Het vuile karakter van de distilleerderij blijft hier mooi overeind. Heerlijk rokerig.

Lange, licht drogende afdronk met wat roet op het sterfbed.

Ledaig zoals hij moet zijn. Lekker, rokerig, tikkeltje vuil en barstend van karakter. Verkocht!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).