Distilleerderij: Tobermory
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Ledaig 10 Year Old 2010/2020 The Whisky Jury, Cask #17, 288 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 52.4%

 Compleet

The Whisky Jury, een relatief nieuwe onafhankelijke bottelaar van eigen bodem, is met deze release aan zijn eerste Ledaig toe. Maar goed, hij heeft ook nog maar acht bottelingen op zijn actief, waarvan 3 Ben Nevis, 2 Laphroaig – weliswaar onder het label Williamson – en 2 Caol Ila. Deze Ledaig – geturfde Tobermory dus – werd in 2010 gestookt en betreft een single cask op vatsterkte en is bijzonder bleek.

Hopla! We zijn weer vertrokken voor een feestje. Ik steek mijn neus nog maar in het glas en weet nu al dat ik erg tevreden ga zijn. De typische ‘vuile’ toetsen van Ledaig tekenen present: schapenstal, plasticine en gerookt spek. Nog wat mercurochroom en zelfs wat natte rotsen en dan plots flink wat snoeperige toetsen als van vanille, jelly beans en witte chocolade. Olijfolie en jonge appeltjes maken het feestje compleet.

Hij is verdomd romig op de tong! Gesmolten witte chocolade met een flinke hoek af. Perfecte sterkte, overigens. Zoet versus zilt met een prachtige rokerigheid. Stokvis, groene olijven, appels, vanille en een hint van citroensap. Assen en peper op de achtergrond.

De afdronk bevestigt dat dit een geweldige malt is, erg compleet. Lang, rokerig, warm en evolueert van zilt naar zoet. Suikerspin op het sterfbed.

Wat een mooie Ledaig, precies zoals ik ‘m graag lust. 79 EUR? Take my money!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).