Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Cask #93
Kleur: licht goud
ABV: 59.7%

Onontkoombaar

Ik proefde al eerder de vaten Dornoch van mijn Hollandse gabber Marcel en die zijn ondertussen via sociale media verkocht. Ze gingen als de spreekwoordelijke zoete broodjes over de toonbank. Maar Marcel zit niet stil – hij heeft nog een vaatje liggen, namelijk cask #93 dat op 28 mei 2018 op vat ging. Marcel stuurde me een sample dat op 5 oktober 2020 van dit vat werd genomen met een duidelijke opdracht: smaaknotitie aub! Met plezier, Marcel.

 Lichte en herbale neus op groenhout met wat tamme kastanje, vanille en een hint van kweepeer (daar heb je die weer, gaat volgens mij deel uitmaken van het Dornoch DNA). Ontbijtgranen met een hint van honing en al de eerste voorzichtige stappen richting citrusfruit en kruisbessen. Doet me wat dat betreft erg denken aan vat 90 dat ik eerder proefde. Tja, als het een zustervat betreft is dat niet onlogisch.

 Hij komt stevig binnen en proeft jong – heeft nog een kleine new make-y toets die ik wel kan appreciëren – waarbij je enerzijds als het ware het graan proeft, maar anderzijds is er al een mooi zoetje present in de vorm van peer, kruisbes en vanille met een hint van groene banaan. Er verschijnt ook een beetje rook die je mond lekker warm maakt. Je krijgt hier veel meer dan de neus beloofde.

De afdronk is lang, zoet op wit fruit met wat honing, maar het is de rook die het langst blijft hangen.

Het is onontkoombaar… op termijn dit wordt weer een geweldige malt.

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).