Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Dornoch Spirit Sample Cask #93

Tasting Notes Posted on 01/12/2020 16:45

Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Cask #93
Kleur: licht goud
ABV: 59.7%

Onontkoombaar

Ik proefde al eerder de vaten Dornoch van mijn Hollandse gabber Marcel en die zijn ondertussen via sociale media verkocht. Ze gingen als de spreekwoordelijke zoete broodjes over de toonbank. Maar Marcel zit niet stil – hij heeft nog een vaatje liggen, namelijk cask #93 dat op 28 mei 2018 op vat ging. Marcel stuurde me een sample dat op 5 oktober 2020 van dit vat werd genomen met een duidelijke opdracht: smaaknotitie aub! Met plezier, Marcel.

 Lichte en herbale neus op groenhout met wat tamme kastanje, vanille en een hint van kweepeer (daar heb je die weer, gaat volgens mij deel uitmaken van het Dornoch DNA). Ontbijtgranen met een hint van honing en al de eerste voorzichtige stappen richting citrusfruit en kruisbessen. Doet me wat dat betreft erg denken aan vat 90 dat ik eerder proefde. Tja, als het een zustervat betreft is dat niet onlogisch.

 Hij komt stevig binnen en proeft jong – heeft nog een kleine new make-y toets die ik wel kan appreciëren – waarbij je enerzijds als het ware het graan proeft, maar anderzijds is er al een mooi zoetje present in de vorm van peer, kruisbes en vanille met een hint van groene banaan. Er verschijnt ook een beetje rook die je mond lekker warm maakt. Je krijgt hier veel meer dan de neus beloofde.

De afdronk is lang, zoet op wit fruit met wat honing, maar het is de rook die het langst blijft hangen.

Het is onontkoombaar… op termijn dit wordt weer een geweldige malt.

Geproefd door Mark Dermul op 20-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Annandale 3 Year Old 2017 Scorpio for MMM

Tasting Notes Posted on 01/12/2020 06:56

Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Annandale 3 Year Old 2017 Scorpio for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.0%

Scorpio

Het venijn zit ‘m in de staart… onze laatste release in de Artist Series draagt de naam Scorpio en geloof het of niet, het is wederom een Lowlander! Deze keer zijn we er in geslaagd het allereerste (en voorlopig enige) PX sherryvat te pakken te krijgen van één van de nieuwe distilleerderijen, namelijk Annandale. Hij kan dus niet anders dan erg jong zijn, natuurlijk. Hij mag zich nog meer net echt whisky noemen, maar we wilden de kans om deze te bottelen niet aan ons voorbij laten gaan. Het is trouwens de tweede whisky ooit van MMM die niét op vatsterkte gebotteld wordt. Deze hebben we laten versnijden naar 55%, een sterkte waarop Manny en ik van mening zijn dat hij het best tot zijn recht komt.

Pruimenlikeur, vers gebrande koffie, kandijsiroop, gebakken banaan, rode-vetersnoep, glühwein, cuberdons… u begrijpt het al: de neus is uitgesproken zoet en doet wat aan Kerstmis denken. Dat hebben we prima getimed.

Lekker olieachtig en pikant. De kruiden drukken meteen hun stempel: chilipeper, kruidnagel en nootmuskaat. Een mespuntje zeezout en flink wat drop. Pas nadat je speekselklieren in overdrive gegaan zijn, proef je ook de mooie fruitige spirit – excuus, whisky! – die toetsen van appels en appelsien verweeft met kweepeer en banaan. Lekker donker, karaktervol, speels en volwassen tegelijk.

De Afdronk – met hoofdletter A – duurt lekker lang, blijft warm en kruidig tot op het eind. Het is een strijd tussen zoet en zilt op het sterfbed, maar zoet overwint moeiteloos.

Wat zijn we blij met deze toch wel unieke botteling, alsook met het wederom prachtige schilderij ‘Scorpio’ van Nathalie Pien dat op ons label prijkt. Een waardige afsluiter van de Artist Series!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).