Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Annandale 3 Year Old 2017 Scorpio for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55.0%

Scorpio

Het venijn zit ‘m in de staart… onze laatste release in de Artist Series draagt de naam Scorpio en geloof het of niet, het is wederom een Lowlander! Deze keer zijn we er in geslaagd het allereerste (en voorlopig enige) PX sherryvat te pakken te krijgen van één van de nieuwe distilleerderijen, namelijk Annandale. Hij kan dus niet anders dan erg jong zijn, natuurlijk. Hij mag zich nog meer net echt whisky noemen, maar we wilden de kans om deze te bottelen niet aan ons voorbij laten gaan. Het is trouwens de tweede whisky ooit van MMM die niét op vatsterkte gebotteld wordt. Deze hebben we laten versnijden naar 55%, een sterkte waarop Manny en ik van mening zijn dat hij het best tot zijn recht komt.

Pruimenlikeur, vers gebrande koffie, kandijsiroop, gebakken banaan, rode-vetersnoep, glühwein, cuberdons… u begrijpt het al: de neus is uitgesproken zoet en doet wat aan Kerstmis denken. Dat hebben we prima getimed.

Lekker olieachtig en pikant. De kruiden drukken meteen hun stempel: chilipeper, kruidnagel en nootmuskaat. Een mespuntje zeezout en flink wat drop. Pas nadat je speekselklieren in overdrive gegaan zijn, proef je ook de mooie fruitige spirit – excuus, whisky! – die toetsen van appels en appelsien verweeft met kweepeer en banaan. Lekker donker, karaktervol, speels en volwassen tegelijk.

De Afdronk – met hoofdletter A – duurt lekker lang, blijft warm en kruidig tot op het eind. Het is een strijd tussen zoet en zilt op het sterfbed, maar zoet overwint moeiteloos.

Wat zijn we blij met deze toch wel unieke botteling, alsook met het wederom prachtige schilderij ‘Scorpio’ van Nathalie Pien dat op ons label prijkt. Een waardige afsluiter van de Artist Series!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).