Brouwerij: Thwaites
Regio: UK
Fles: Thwaites Wedding Ale, 275ml
Kleur: bruin
ABV: ??%

Plakkerige Boel

De Britten zijn zot van hun koningshuis en als er een huwelijk voltrokken wordt, dan worden er natuurlijk ook speciale bieren gebrouwen ter gelegenheid. Ik kon onlangs de hand leggen op een verzameling van 12 van deze zogenaamde ‘Royal Beers’ en zet ze deze week graag op een rijtje voor u. Jongens, jongens, wat ik toch niet allemaal doe voor de wetenschap en het nageslacht. Deze Wedding Ale van Thwaites werd uitgebracht ter ere van het koninklijke huwelijk tussen Charles en Diana op 29 juli 1981. Op het flesjes staat niet eens een alcoholpercentage vermeld. Thwaites is overigens de oudste nog operationele brouwerij uit Blackburn, Lancastershire, opgestart in 1807, volledig vernieuwd in 1966 en vandaag de dag nog steeds actief. Het bier schenkt bruin als melkchocolade, maar van een kraag is hier absoluut geen sprake.

Op de neus krijg ik toetsen van rood fruit en perenconfituur, cuberdons en rietsuiker, maar hij heeft ook iets stoffigs en iets euh… vies, waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Wellicht om dat dit al bijna 4 decennia lang op fles zit… Ik hou mijn hart vast.

Ergs lichte body – typisch voor Engels bier, denk ik dan meteen – maar wel fruitig op vijgen en pruimen. De cuberdons keren weer alsook toetsen van koffie. Maar amper carbonatie (leeftijd?) waardoor dit erg flets wordt en een beetje onsmakelijk.

In de afdronk lijkt het wel alsof ik net een lepeltje vijgenconfituur heb gegeten.

Plakkerige boel die – wellicht omwille van de ei zo na 40 jaar of fles – eigenlijk niet meer drinkbaar is.

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).