Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Morrells Royal Wedding Ale 1981

Tasting Notes Posted on 28/11/2020 16:56

Brouwerij: Morrells
Regio: UK
Fles: Morrells Royal Wedding Ale 1981, 275ml
Kleur: roodbruin
ABV: ??%

Pruimenlikeur

Morrells was een brouwerij in Oxford, actief sinds 1782 maar teloor gegaan in 1998. Ik kon de hand leggen op een Royal Wedding Ale uit 1981 ter gelegenheid van wat destijds het huwelijk van de eeuw werd genoemd tussen Prince Charles & Lady Diana. Het is een flesje van 275ml zonder vermelding van alcoholpercentage. Hij schenkt donkerbruin met amper een kraag en… er verschijnen dikke vlokken in mijn glas die me onmiddellijk de wenkbrauwen doen fronsen. Zouden we dit wel drinken?

Roest! Dat is het eerste wat ik ruik. Daaronder zit wat donker fruit à la vijgen en dadels, maar ook een licht zurige toets dient zich aan. Ik maak onmiddellijk de bedenking dat ik dit misschien beter niet aan de lippen zet… maar ja, zo zit ik dan weer niet in elkaar, hé.

Oh, da’s nog lekker! Kersen, chocolade, cuberdons, perensap, chocomelk en pruimenlikeur. Ik nip wel voorzichtig zodat de vlokken, die ondertussen op de bodem van het glas terecht gekomen zijn, daar rustig blijven en ik enkel het heldere – nou ja – vocht naar binnen krijg.

De afdronk – die er eigenlijk geen is – lijkt wel op pruimenconfituur.

Sorry dat ik het zeg, maar ik hoop echt dat er nog voldoende toiletpapier is…

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: Thwaites Wedding Ale 1981

Tasting Notes Posted on 28/11/2020 06:54

Brouwerij: Thwaites
Regio: UK
Fles: Thwaites Wedding Ale, 275ml
Kleur: bruin
ABV: ??%

Plakkerige Boel

De Britten zijn zot van hun koningshuis en als er een huwelijk voltrokken wordt, dan worden er natuurlijk ook speciale bieren gebrouwen ter gelegenheid. Ik kon onlangs de hand leggen op een verzameling van 12 van deze zogenaamde ‘Royal Beers’ en zet ze deze week graag op een rijtje voor u. Jongens, jongens, wat ik toch niet allemaal doe voor de wetenschap en het nageslacht. Deze Wedding Ale van Thwaites werd uitgebracht ter ere van het koninklijke huwelijk tussen Charles en Diana op 29 juli 1981. Op het flesjes staat niet eens een alcoholpercentage vermeld. Thwaites is overigens de oudste nog operationele brouwerij uit Blackburn, Lancastershire, opgestart in 1807, volledig vernieuwd in 1966 en vandaag de dag nog steeds actief. Het bier schenkt bruin als melkchocolade, maar van een kraag is hier absoluut geen sprake.

Op de neus krijg ik toetsen van rood fruit en perenconfituur, cuberdons en rietsuiker, maar hij heeft ook iets stoffigs en iets euh… vies, waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Wellicht om dat dit al bijna 4 decennia lang op fles zit… Ik hou mijn hart vast.

Ergs lichte body – typisch voor Engels bier, denk ik dan meteen – maar wel fruitig op vijgen en pruimen. De cuberdons keren weer alsook toetsen van koffie. Maar amper carbonatie (leeftijd?) waardoor dit erg flets wordt en een beetje onsmakelijk.

In de afdronk lijkt het wel alsof ik net een lepeltje vijgenconfituur heb gegeten.

Plakkerige boel die – wellicht omwille van de ei zo na 40 jaar of fles – eigenlijk niet meer drinkbaar is.

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).