Bottelaar: San Foods Ltd
Regio: Japan
Fles: Kome Fuji Gold
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Pijnlijk

Over deze whisky is niet zo heel veel te vinden. Het is een blend die wordt vermarkt door de San Food Company uit Nishizakicho, Itoman, Okinawa, in het uiterste zuiden van Japan. Het bedrijf is al sinds 1971 actief in de food & drinks business. U heeft misschien in uw lokale sushi-bar al wel eens een Asahi biertje gedronken. Dat is de enige link die ik met het bedrijf kan leggen. Sterker nog, deze Koma Fuji Gold staat zelfs niet eens op hun website. De kans dat het authentieke Japanse whisky betreft is dus marginaal. Wellicht eerder weer zo’n blend samengesteld uit geïmporteerde whisky. De Japanse wetgeving laat immers zulks toe, jammer genoeg.

De neus is vlak en vertoont veel vanille, wat bourbon-y toetsen die me meteen aan grain whisky doen denken uit het Beloofde Land. Ik ben bang dat mijn vrees dat dit geen authentieke Japanse whisky is al vanaf de eerste snuif wordt bevestigd. Wat lichtbruine suiker en honing, weinig meer. Heeft totaal niets om het lijf.

Ook op smaak is het van dattum. Waterachtig, vlak, snoeperig en geparfumeerd. Duidelijk erg jong, mierzoet en licht prikkelend. Redelijk alcoholisch en dat voor ocharme 40%. Wordt vanaf de tweede slok plots redelijk bitter. Bah.

De afdronk is… euh… welke afdronk?

Koma Fuji betekent het ‘Meer van Fuji’ en als de zon ondergaat kleurt dat goud. Een prachtig gezicht. Sorry, maar ik moest toch iets positiefs in dit stukje zetten. Bedankt, Pat, maar ik raad je aan hier een Mizuwari mee te maken. Of eventueel zelfs een Oyuwari proberen, dat zou nog kunnen meevallen. Puur is het pijnlijk.

61/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).