Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Shinshu Mars Komagatake 2013 Double Cellars

Tasting Notes Posted on 25/11/2020 16:39

Distilleerderij: Shinshu Mars
Regio: Japan
Fles: Komagatake Double Cellars 2013/2018, Shinshu Mars, bourbon barrels & American oak, 3.800 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Witte Chocolade

Bij Shinshu Mars loopt sinds 2011 whisky spirit uit de alambieken en voor deze Double Cellars werd een vatting gemaakt van vaten die zowel in Shinshu als Tsunuki werden gerijpt, vandaar de naam. Er zijn al twee versies van gebotteld, één op bourbon- en één op sherryvaten. Wij proeven die uit 2018, gebotteld op 46% op Amerikaanse eik.

Oriëntaalse (ja, ja) neus op flink wat citrusfruit en vanille, rauwe gerst (dat ruikt lekker!), sultanas en witte chocolade, korst van wit brood en zachte eik. Wat ruikt dit lekker, zeg. En ja… hij ruikt Japans! Dat is vandaag de dag al veel waard.

Hij is helaas een beetje licht van body, maar qua smaak zit het wel goed. Opnieuw flink wat vanille en witte chocolade (die komt er nu heel erg mooi door), aangevuld met wat sultanas, honing en witte peper. Nogal recht-toe-recht-aan, maar als het zo mooi is, vind ik dat helemaal niet erg. En het alcoholpercentage is prima, hoor.

De afdronk gaat van citrusfruit naar vanille en terug en wordt plots verrassend snoeperig en romig. Witte chocolade op het sterfbed.

Hoera! Nog eens een echte Japanner die nog lekker is ook. We kunnen onze barkast met een gerust hart uitbreiden. Bedankt, Manny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Koma Fuji Gold

Tasting Notes Posted on 25/11/2020 06:36

Bottelaar: San Foods Ltd
Regio: Japan
Fles: Kome Fuji Gold
Kleur: vol goud
ABV: 40%

Pijnlijk

Over deze whisky is niet zo heel veel te vinden. Het is een blend die wordt vermarkt door de San Food Company uit Nishizakicho, Itoman, Okinawa, in het uiterste zuiden van Japan. Het bedrijf is al sinds 1971 actief in de food & drinks business. U heeft misschien in uw lokale sushi-bar al wel eens een Asahi biertje gedronken. Dat is de enige link die ik met het bedrijf kan leggen. Sterker nog, deze Koma Fuji Gold staat zelfs niet eens op hun website. De kans dat het authentieke Japanse whisky betreft is dus marginaal. Wellicht eerder weer zo’n blend samengesteld uit geïmporteerde whisky. De Japanse wetgeving laat immers zulks toe, jammer genoeg.

De neus is vlak en vertoont veel vanille, wat bourbon-y toetsen die me meteen aan grain whisky doen denken uit het Beloofde Land. Ik ben bang dat mijn vrees dat dit geen authentieke Japanse whisky is al vanaf de eerste snuif wordt bevestigd. Wat lichtbruine suiker en honing, weinig meer. Heeft totaal niets om het lijf.

Ook op smaak is het van dattum. Waterachtig, vlak, snoeperig en geparfumeerd. Duidelijk erg jong, mierzoet en licht prikkelend. Redelijk alcoholisch en dat voor ocharme 40%. Wordt vanaf de tweede slok plots redelijk bitter. Bah.

De afdronk is… euh… welke afdronk?

Koma Fuji betekent het ‘Meer van Fuji’ en als de zon ondergaat kleurt dat goud. Een prachtig gezicht. Sorry, maar ik moest toch iets positiefs in dit stukje zetten. Bedankt, Pat, maar ik raad je aan hier een Mizuwari mee te maken. Of eventueel zelfs een Oyuwari proberen, dat zou nog kunnen meevallen. Puur is het pijnlijk.

61/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).