Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 20 Year Old 1978 Rare Malts Selection, OB 1998
Kleur: goud
ABV: 62.2%

Zucht

Ah… een golden oldie uit de Rare Malts Collection, ondertussen al langer op fles dan hij in het vat heeft doorgebracht. Gestookt in 1978 en na 20 jaar gebotteld met nog steeds 62.2% ABV. Vandaag de dag is deze fles niet meer te vinden – of onbetaalbaar geworden – maar ik kon hem te pakken krijgen en schonk hem als afsluiter tijdens mijn online masterclass in oktober.

Erg heldere, imposante neus op citrus en flink wat grassen, cake met appelsien, citroentaart (!), woodsmoke, kaarsvet, likeur van abrikozen en zelfs wat amandelen. Leisteen. Gyproc. Arendsvaren. Dit is erg distillate driven zoals dat heet. Deze is verrassend ‘ongesherried’, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar wel machtig lekker.

Krachtig op smaak, met de nadruk op limoen en kiwi… wie had dat gedacht? Mooie toetsen van de eik, licht drogend, maar de alcohol is wel perfect geïntegreerd. Dit is lekkere old school Mortlach met wat groene toetsen als van tijm of zelfs rozemarijn. Engelse drop en anijszaad komen stevig opzetten. Ik ben in de zevende hemel.

De afdronk is lang, groen en grassig met een mooi streepje woodsmoke op het sterfbed.

Goh… zo maken ze ‘m echt niet meer. Zo old school als maar kan zijn. Vroeger was alles beter. Zucht.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).