Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mortlach 20 Year Old 1978 Rare Malts Selection

Tasting Notes Posted on ma, november 16, 2020 16:04:49

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 20 Year Old 1978 Rare Malts Selection, OB 1998
Kleur: goud
ABV: 62.2%

Zucht

Ah… een golden oldie uit de Rare Malts Collection, ondertussen al langer op fles dan hij in het vat heeft doorgebracht. Gestookt in 1978 en na 20 jaar gebotteld met nog steeds 62.2% ABV. Vandaag de dag is deze fles niet meer te vinden – of onbetaalbaar geworden – maar ik kon hem te pakken krijgen en schonk hem als afsluiter tijdens mijn online masterclass in oktober.

Erg heldere, imposante neus op citrus en flink wat grassen, cake met appelsien, citroentaart (!), woodsmoke, kaarsvet, likeur van abrikozen en zelfs wat amandelen. Leisteen. Gyproc. Arendsvaren. Dit is erg distillate driven zoals dat heet. Deze is verrassend ‘ongesherried’, als u begrijpt wat ik bedoel. Maar wel machtig lekker.

Krachtig op smaak, met de nadruk op limoen en kiwi… wie had dat gedacht? Mooie toetsen van de eik, licht drogend, maar de alcohol is wel perfect geïntegreerd. Dit is lekkere old school Mortlach met wat groene toetsen als van tijm of zelfs rozemarijn. Engelse drop en anijszaad komen stevig opzetten. Ik ben in de zevende hemel.

De afdronk is lang, groen en grassig met een mooi streepje woodsmoke op het sterfbed.

Goh… zo maken ze ‘m echt niet meer. Zo old school als maar kan zijn. Vroeger was alles beter. Zucht.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mortlach 19 Year Old 1990 Signatory Cask Strength Collection

Tasting Notes Posted on ma, november 16, 2020 06:04:06

Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 19 Year Old 1990/2010, Signatory Cask Strength Collection, Sherry Butt #5964, 639 bts
Kleur: oud goud
ABV: 57.5%

Funky

Deze verdacht bleke Mortlach van Signatory – in de Cask Strength Collection met die machtige decanters – werd van een sherry butt gebotteld. Ik heb een vermoeden dat het om een refill sherry vat ging. Maar liefst 639 flessen op vatsterkte werden gelanceerd, ondertussen wel tien jaar geleden. Ik presenteerde deze onlangs op een online Mortlach masterclass en hij verdeelde het publiek.

Hola, deze neus is wel heer erg funky. Confituur van kweepeer, mos na een regenbui, Graeffe suiker, wit brood, varens, oregano en gedroogde abrikozen. Heeft tijd – veel tijd – nodig om open te komen. Erg atypisch en niet te vergelijken met enig andere Mortlach die ik al proefde.

Op smaak komt het DNA van Mortlach al iets beter naar voren, maar ook hier is het een erg harde, pikante malt die me even naar adem doet happen. Komt nogal chemisch over. Ik heb het hier flink moeilijk mee.

De afdronk is pikant op witte peper en nootmuskaat, een beetje heldere citrus (limoensap), maar dat chemische blijft toch wat hangen.

Brrr… toch effe wennen. Messcherp, funky en alcoholisch. Een blindganger.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).