Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 19 Year Old 1990/2010, Signatory Cask Strength Collection, Sherry Butt #5964, 639 bts
Kleur: oud goud
ABV: 57.5%

Funky

Deze verdacht bleke Mortlach van Signatory – in de Cask Strength Collection met die machtige decanters – werd van een sherry butt gebotteld. Ik heb een vermoeden dat het om een refill sherry vat ging. Maar liefst 639 flessen op vatsterkte werden gelanceerd, ondertussen wel tien jaar geleden. Ik presenteerde deze onlangs op een online Mortlach masterclass en hij verdeelde het publiek.

Hola, deze neus is wel heer erg funky. Confituur van kweepeer, mos na een regenbui, Graeffe suiker, wit brood, varens, oregano en gedroogde abrikozen. Heeft tijd – veel tijd – nodig om open te komen. Erg atypisch en niet te vergelijken met enig andere Mortlach die ik al proefde.

Op smaak komt het DNA van Mortlach al iets beter naar voren, maar ook hier is het een erg harde, pikante malt die me even naar adem doet happen. Komt nogal chemisch over. Ik heb het hier flink moeilijk mee.

De afdronk is pikant op witte peper en nootmuskaat, een beetje heldere citrus (limoensap), maar dat chemische blijft toch wat hangen.

Brrr… toch effe wennen. Messcherp, funky en alcoholisch. Een blindganger.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).