Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 7 Year Old 2010/2017, Hepburn’s Choice, Refill Hogshead, 404 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Puppy

Hepburn’s Choice is een label van Langside Distillers, wat op haar beurt weer verwant is met Hunter Laing & Co. Het betreft een erg jonge en versneden Mortlach. Ik pikte het sample op tijdens mijn bezoek aan het whiskyfestival in Gent. Bijzonder bleek spul.

Een zachte, maar weinig uitgesproken neus op perensap, verschaald bier en iets snoeperigs. Iets van gist en zelfs iets new make-y. Maar behoorlijk saai, ben ik bang.

Zachte body en opnieuw eerder saai. Kijk, ik hou van new make, maar in een 7-jarige whisky vind ik het ongehoord om dat nog te proeven. Een flinke peper geeft hem punch, maar voor de rest is het bijgekleurd water. Wat een teleurstelling is dit.

De afdronk is het enige lichtpuntje. Die blijft lekker lang hangen en offreert een zoetje met wat pepers en een hint van eik.

Refill hogshead? Wat dacht u van ‘dood vat’? Als Mortlach de Beast of Dufftown is, dan is dit zijn pasgeboren puppy. Te mijden, als u het mij vraagt, zeker als je weet dat je hiervoor zo’n 60 EUR moet neertellen.

77/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).