Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Sample, Cask #115 Ex-Journeyman Octave
Kleur: stro
ABV: 58.97%

Babyadem

Het derde vat dat Marcel in het magazijn van Dornoch te slapen heeft laten leggen is vat #115, een Octave – 50 liter – van de Amerikaanse Journeyman Distillery uit Michigan. Het eerste sample proefde ik in oktober 2019, iets meer dan een jaar geleden dus. Vandaag is de spirit uit dat vat dus bijna whisky. Ik wil er wel op voorhand al bij zeggen dat ik deze een jaar geleden nog erg immatuur vond. Ik weet nog dat ik toen zei: ‘laat me die over een jaar of twee nog maar eens proeven, want hier is nog veel werk aan de winkel’. We zijn nog maar een jaartje verder, maar gaan hem toch al eens proberen.

De neus heeft al flink wat zoetigheid en iets bitters opgepikt, vermomd als kruisbes en citroen, maar hij heeft ook nog een flink florale toets waar ik niet meteen van ondersteboven ben. De korst van wit brood. Ik krijg zelfs een beetje… euh… babyadem (u weet wel, de kleine heeft net fruitpap gehad en boert gezellig vol in je gezicht). Dat gezegd zijnde is hij gelukkig wel zijn geur van ruwe gerst en nat karton kwijt, dus het gaat duidelijk de goeie kant uit.

Op smaak is het veel beter, maar hij is wel pikant – bijna branderig. Hoeft niet te verbazen met zo’n ABV (dat vreemd genoeg tot twee cijfers na de komma werd opgetekend). Appels en peren en wat vanille, hint van hoestsiroop. Pepertje met wat verse gember. Ook hier heeft hij al een hele weg afgelegd, maar er is ook nog een weg af te leggen. De eerste hint van rook doet me wel goedkeurend knikken.

De afdronk is lang, zoet op vanille, gepeperd en rokerig.

Zou dit een mix van Style I en II kunnen zijn? Hoe dan ook, de evolutie is frappant – in de goeie richting – maar deze heeft duidelijk meer tijd nodig.

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).