Brouwerij: BrewDog
Regio: Schotland
Fles: BrewDog Hazy Jane, blik 33cl
Kleur: opaak goudblond
ABV: 5%

Opaak

De Hazy Jane van BrewDog is een New England IPA, die nog niet zo gek lang geleden op de markt kwam, maar al snel voor controverse zorgde toen de brouwers uit Ellon besloten het alcoholpercentage van 7.2% te verlagen naar 5%. Het bier is – letterlijk – ongefilterd, waardoor het troebel schenkt. Vandaar de naam, natuurlijk. Hij schenkt ondoorzichtig goudblond met een spierwitte kraag met grote bellen die langzaam wegtrekken en een film van zo’n halve centimeter op het bier laten staan.

De neus is verrassend romig en doet me denken aan yoghurt met stukjes citroen en ananas. Erg fruitig, hoor. Maar ook lekker bitter van de hop, natuurlijk. Heel even – gene zever – gaat het richting urinoir… ahem… Probleem is dat ik dat, eens die gedachte gevormd is, niet meer uit mijn hoofd krijg.

Op smaak is hij een pak minder fruitig dan op de neus. Hij wordt nu wat bitterzoet op citrus, mango en zelfs rozijntjes. Licht tropisch, dus, maar met een mooie bitterheid zoals het een IPA betaamt.

In de afdronk moet de fruitigheid volledig de duimen leggen voor de bittere hoptoetsen.

Een frisse doordrinker en dorstlesser dankzij het erg makkelijke (verlaagde) alcoholpercentage, maar de neus kon me helaas niet helemaal overtuigen.

Geproefd door Mark Dermul op 13-09-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).