Brouwerij: St Feuillien
Regio: België
Fles: St Feuillien Tripel, 75cl
Kleur: blond tot amber
ABV: 8.5%

Hergisting

De familiale brouwerij Saint-Feuillien werd reeds opgericht in 1873 door Stéphanie Friart, waar ze lichte bieren brouwde die op flink wat meeval konden rekenen. Zo won ze bijvoorbeeld een prijs op de Wereldtentoonstelling van Antwerpen in 1894. Fast forward naar 1950 waarbij een volgende generatie het St Feuillien bier (merk de spelling op) introduceert als blond en bruin. In 1969 introduceren ze het eerste Belgische kerstbier, vandaag de dag nog verkrijgbaar. Ik proef vandaag de Tripel, die voor het eerste gelanceerd werd in 1988. Hij schenk blond met een amberkleurige schijn en offreert een dichte, witte kraag met kleine bellen. Het schuim blijft lang staan en het biertje parelt vrolijk.

Verfrissende en fruitige neus met iets van kruidigheid en flink wat hop- en gistgeuren. De zoete mout is onmiskenbaar. De geur van gist is ongetwijfeld te danken aan de hergisting op fles.

Het is volop zomer als ik dit proef en dat is fijn, want dit frisse, flink parelende bier is krachtig van smaak met zoete mout en zachte, gele fruittoetsen aangevuld met lichte kruiden. Prima verderzetting van de neus en ondanks het relatief hoge alcoholpercentage komt deze niet ‘boozy’ over.

Verrassend lange afdronk die me onmiddellijk naar een volgende slok doen verlangen.

Deze is enerzijds een lekker frisse doordrinker, maar tegelijk een genietbier. Leuke eerste kennismaking met deze Waalse brouwerij.

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).