Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: BrewDog Elvis Juice

Tasting Notes Posted on do, oktober 29, 2020 16:19:17

Brouwerij: BrewDog
Regio: Schotland
Fles: Elvis Juice, Grapefruit Infused IPA, 33cl
Kleur: amber
ABV: 6.5%

Pompelmoes

Ik heb niet zo gek lang geleden de Punk IPA van BrewDog ontdekt en ik was meteen verkocht. Sindsdien heb ik dat bier steevast in mijn kelder liggen. Maar ze hebben natuurlijk al veel meer gebrouwen, de jongens en meisjes uit Ellon. Dus vond ik het hoog tijd om er nog eens eentje te proberen en dat werd deze Elvis Juice, een IPA die gebrouwen wordt met maar liefst 5 hopsoorten: Amarillo, Citra, Magnum, Mosaic en Simcoe. En… deze IPA wordt geïnfuseerd met pompelmoes! Hij heeft een mooi amber kleurtje met wit schuim (kleine bellen) die snel gaat liggen en een smalle film op het bier legt.

De neus laat er geen twijfel over bestaan. Dit is pompelmoes, karamel en dennennaalden op de neus. Ik maak me zelfs eventjes zorgen over de zoetheid van de neus. Dit gaat toch niet als limonade proeven?

Ik had me geen zorgen hoeven maken. Op smaak is het zomers, fruitig (allemaal citrus, natuurlijk, maar in plaats van pompelmoes nu eerder appelsien, pit inbegrepen) met een mooi bittertje van de hop. De zoete karameltoetsen zijn er nog, maar volledig onder controle. Dit is een speelse dorstlesser, maar je moet hem wel ijs- en ijskoud schenken.

In de redelijk korte afdronk komt de bitterheid extra sterk naar voren en wekt de eetlust op.

Leuk alternatief voor de Punk, maar je moet wel van pompelmoes houden natuurlijk.

Geproefd door Mark Dermul op 30-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: St Feuillien Tripel

Tasting Notes Posted on do, oktober 29, 2020 06:18:36

Brouwerij: St Feuillien
Regio: België
Fles: St Feuillien Tripel, 75cl
Kleur: blond tot amber
ABV: 8.5%

Hergisting

De familiale brouwerij Saint-Feuillien werd reeds opgericht in 1873 door Stéphanie Friart, waar ze lichte bieren brouwde die op flink wat meeval konden rekenen. Zo won ze bijvoorbeeld een prijs op de Wereldtentoonstelling van Antwerpen in 1894. Fast forward naar 1950 waarbij een volgende generatie het St Feuillien bier (merk de spelling op) introduceert als blond en bruin. In 1969 introduceren ze het eerste Belgische kerstbier, vandaag de dag nog verkrijgbaar. Ik proef vandaag de Tripel, die voor het eerste gelanceerd werd in 1988. Hij schenk blond met een amberkleurige schijn en offreert een dichte, witte kraag met kleine bellen. Het schuim blijft lang staan en het biertje parelt vrolijk.

Verfrissende en fruitige neus met iets van kruidigheid en flink wat hop- en gistgeuren. De zoete mout is onmiskenbaar. De geur van gist is ongetwijfeld te danken aan de hergisting op fles.

Het is volop zomer als ik dit proef en dat is fijn, want dit frisse, flink parelende bier is krachtig van smaak met zoete mout en zachte, gele fruittoetsen aangevuld met lichte kruiden. Prima verderzetting van de neus en ondanks het relatief hoge alcoholpercentage komt deze niet ‘boozy’ over.

Verrassend lange afdronk die me onmiddellijk naar een volgende slok doen verlangen.

Deze is enerzijds een lekker frisse doordrinker, maar tegelijk een genietbier. Leuke eerste kennismaking met deze Waalse brouwerij.

Geproefd door Mark Dermul op 23-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).