Brouwerij: Hof Ten Dormaal
Regio: België
Fles: Witgoud, 33cl
Kleur: amber
ABV: 8%

Witloof

Ik leerde het bier van Hof Ten Dormaal uit Tildonk kennen via mijn gabber Marc uit Grimbergen. Hij presenteerde me ooit eens de Brew No 8 die op Port Charlotte vaten had gerijpt. Enkele jaren later nodigde hij mij uit op een heuse trappistenproeverij bij hem thuis (ik kan dus dankzij Marc zeggen dat ik alle trappisten ter wereld al geproefd heb) en die proeverij kreeg nog een staartje. Toen proefden we nog de Winter 2014 uit het Barrel Aged programma, gerijpt op porto- en sherryvaten. Vandaag een standaard biertje, nou ja. Witgoud is een blond hoevebier waarbij de hop gedeeltelijk werd vervangen door… de wortel van witloof – aka chicorei. Hij schenkt amberkleurig en mistig met een enorme witte kraag die relatief lang blijft staan en uiteindelijk een laagje van een halve centimeter op het bier laat staan. Het ziet er erg smakelijk uit.

De neus is fris bitter en het witloof is onmiddellijk herkenbaar, waardoor ik nu al gecharmeerd ben. Licht zoete toetsen van honing en appel. Ruikt erg aangenaam en ik kan amper wachten om een flinke slok te nemen.

Ooh, de smaak is zoeter dan verwacht, hoor. Het bittere van de hop en de chicorei verschijnen het eerst, maar maken dan onmiddellijk plaats voor mooie zoetzure toetsen van appelsien, druiven, perzik en appel. Ook een flinke aardsheid die me wel aanstaat. Dorstlessend is dit niet bepaald, daar is het net iets te zoet voor. Lekker? Dat wel, absoluut.

Van een afdronk is hier amper sprake, maar de aardse toetsen zinderen eventjes na.

Lekkere, zomerse doordrinker met een twist. Zo’n 90% van de productie van Witgoud gaat naar de US – waar het als ‘White Gold’ wordt verkocht – maar wij kunnen er hier gelukkig ook van genieten.

Geproefd door Mark Dermul op 28-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).