Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Hof Ten Dormaal Witgoud

Tasting Notes Posted on ma, oktober 26, 2020 16:14:24

Brouwerij: Hof Ten Dormaal
Regio: België
Fles: Witgoud, 33cl
Kleur: amber
ABV: 8%

Witloof

Ik leerde het bier van Hof Ten Dormaal uit Tildonk kennen via mijn gabber Marc uit Grimbergen. Hij presenteerde me ooit eens de Brew No 8 die op Port Charlotte vaten had gerijpt. Enkele jaren later nodigde hij mij uit op een heuse trappistenproeverij bij hem thuis (ik kan dus dankzij Marc zeggen dat ik alle trappisten ter wereld al geproefd heb) en die proeverij kreeg nog een staartje. Toen proefden we nog de Winter 2014 uit het Barrel Aged programma, gerijpt op porto- en sherryvaten. Vandaag een standaard biertje, nou ja. Witgoud is een blond hoevebier waarbij de hop gedeeltelijk werd vervangen door… de wortel van witloof – aka chicorei. Hij schenkt amberkleurig en mistig met een enorme witte kraag die relatief lang blijft staan en uiteindelijk een laagje van een halve centimeter op het bier laat staan. Het ziet er erg smakelijk uit.

De neus is fris bitter en het witloof is onmiddellijk herkenbaar, waardoor ik nu al gecharmeerd ben. Licht zoete toetsen van honing en appel. Ruikt erg aangenaam en ik kan amper wachten om een flinke slok te nemen.

Ooh, de smaak is zoeter dan verwacht, hoor. Het bittere van de hop en de chicorei verschijnen het eerst, maar maken dan onmiddellijk plaats voor mooie zoetzure toetsen van appelsien, druiven, perzik en appel. Ook een flinke aardsheid die me wel aanstaat. Dorstlessend is dit niet bepaald, daar is het net iets te zoet voor. Lekker? Dat wel, absoluut.

Van een afdronk is hier amper sprake, maar de aardse toetsen zinderen eventjes na.

Lekkere, zomerse doordrinker met een twist. Zo’n 90% van de productie van Witgoud gaat naar de US – waar het als ‘White Gold’ wordt verkocht – maar wij kunnen er hier gelukkig ook van genieten.

Geproefd door Mark Dermul op 28-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Bier: XX-Bitter

Tasting Notes Posted on ma, oktober 26, 2020 06:11:35

Brouwerij: De Ranke
Regio: België
Fles: XX-Bitter, 33cl
Kleur: blond
ABV: 6%

Bitterste Bier

Toen brouwerij De Ranke in 1998 het XX-Bitter bier introduceerde, was dit het bitterste bier op de Belgisch markt. In 2013 werd – op verzoek van vooral Amerikaanse klanten – de XXX-bitter gelanceerd met 50% meer hop. Maar wij proeven met veel plezier de XX-bitter, die deel uitmaakt van de Craft Discovery Box die je in de Colruyt kan kopen. Vaderdag heeft zo zijn voordelen. Het schenkt een troebel blond (want ongefilterd) met een mooie witte kraag die lang blijft staan.

Niet gelogen, dit is inderdaad erg bitter. Maar wel aangenaam. Doet me even aan witte wijn denken. Ik weet het, ik weet het, kan er ook niks aan doen. Ook de gist laat zich niet onbetuigd. Er zitten zelfs wat vlokjes in mijn glas, maar dat ligt wellicht aan mijn onkunde bij het schenken. Maar met geduld, slaag ik er in om ook wat fruit te ontdekken zoals perzik en appel.

Op smaak is het moeilijker om dat fruit nog terug te vinden, want hij wordt wat groen (tuinkruiden) en erg bitter. Ja, de hop heeft hier zijn handen vol gehad. Maar wel erg dorstlessend, mits fris geschonken.

Zijn afdronk is verfrissend en toch drogend. Of is dat drogend en net daardoor zo verfrissend? Wat weet ik er van? Ik ken niks van bier.

Ik vraag me af of dit niet nog steeds het bitterste bier van België is. Ik heb alleszins nog nooit een bier gedronken dat meer bitterheid vertoonde dan deze XX-Bitter.

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).