Brouwerij: De Ranke
Regio: België
Fles: XX-Bitter, 33cl
Kleur: blond
ABV: 6%

Bitterste Bier

Toen brouwerij De Ranke in 1998 het XX-Bitter bier introduceerde, was dit het bitterste bier op de Belgisch markt. In 2013 werd – op verzoek van vooral Amerikaanse klanten – de XXX-bitter gelanceerd met 50% meer hop. Maar wij proeven met veel plezier de XX-bitter, die deel uitmaakt van de Craft Discovery Box die je in de Colruyt kan kopen. Vaderdag heeft zo zijn voordelen. Het schenkt een troebel blond (want ongefilterd) met een mooie witte kraag die lang blijft staan.

Niet gelogen, dit is inderdaad erg bitter. Maar wel aangenaam. Doet me even aan witte wijn denken. Ik weet het, ik weet het, kan er ook niks aan doen. Ook de gist laat zich niet onbetuigd. Er zitten zelfs wat vlokjes in mijn glas, maar dat ligt wellicht aan mijn onkunde bij het schenken. Maar met geduld, slaag ik er in om ook wat fruit te ontdekken zoals perzik en appel.

Op smaak is het moeilijker om dat fruit nog terug te vinden, want hij wordt wat groen (tuinkruiden) en erg bitter. Ja, de hop heeft hier zijn handen vol gehad. Maar wel erg dorstlessend, mits fris geschonken.

Zijn afdronk is verfrissend en toch drogend. Of is dat drogend en net daardoor zo verfrissend? Wat weet ik er van? Ik ken niks van bier.

Ik vraag me af of dit niet nog steeds het bitterste bier van België is. Ik heb alleszins nog nooit een bier gedronken dat meer bitterheid vertoonde dan deze XX-Bitter.

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).