Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 15 Year Old 2003/2018, Connoisseurs Choice Cask Strength, Gordon & Macphail, 1st Fill  Sherry Hogshead Batch 19/112, 337 bts
Kleur: koper
ABV: 56.8%

Salademix

Mannochmore is eigenlijk best een nobele onbekende, toch? Nou, bij sommige misschien bekend – of eerder berucht – omwille van de Loch Dhu, aka the Black Whisky, die niet te zuipen is en toch een collectors’ item geworden is. De distilleerderij staat op hetzelfde terrein als de al even onbekende Glenlossie. Zo vaak kom je deze niet tegen. Als ik mijn lijstje er op na sla, is dit nog maar de 8e die ik proef. Het is een first fill sherryvat dat G&M op vatsterkte bottelde.

Aha! Mooie neus op chocolade met praliné-vulling. Piet Huysentruyt Salademix (gedroogde tomaatjes, selderij en zout vooral), appelsiensap, hazelnoten, sultanas en de ronde karamelsnoepjes van Quality Street. Ik vind dit uitnodigend en lekker. Het feit dat de alcohol je neus niet verdoofd is een absolute plus.

Hij komt wel stevig binnen. Flink gekruid en onmiddellijk drogend. Het fruit krijgt het moeilijk hier nog doorheen te prikken, maar de karamel domineert moeiteloos. Toch vertoont hij ook op smaak nog die lekkere umami toets. Nogal vlezig, als je dat van een malt al kan zeggen. Pijnboompitjes? De alcohol is perfect geïntegreerd. Een malt met ballen aan zijn lijf.

De afdronk is lang op een handjevol noten gedrenkt in honing.

Wederom een indrukwekkende Mannochmore.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).