Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mannochmore 15 Year Old 2003 Connoisseurs Choice Cask Strength Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on do, oktober 22, 2020 16:08:56

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 15 Year Old 2003/2018, Connoisseurs Choice Cask Strength, Gordon & Macphail, 1st Fill  Sherry Hogshead Batch 19/112, 337 bts
Kleur: koper
ABV: 56.8%

Salademix

Mannochmore is eigenlijk best een nobele onbekende, toch? Nou, bij sommige misschien bekend – of eerder berucht – omwille van de Loch Dhu, aka the Black Whisky, die niet te zuipen is en toch een collectors’ item geworden is. De distilleerderij staat op hetzelfde terrein als de al even onbekende Glenlossie. Zo vaak kom je deze niet tegen. Als ik mijn lijstje er op na sla, is dit nog maar de 8e die ik proef. Het is een first fill sherryvat dat G&M op vatsterkte bottelde.

Aha! Mooie neus op chocolade met praliné-vulling. Piet Huysentruyt Salademix (gedroogde tomaatjes, selderij en zout vooral), appelsiensap, hazelnoten, sultanas en de ronde karamelsnoepjes van Quality Street. Ik vind dit uitnodigend en lekker. Het feit dat de alcohol je neus niet verdoofd is een absolute plus.

Hij komt wel stevig binnen. Flink gekruid en onmiddellijk drogend. Het fruit krijgt het moeilijk hier nog doorheen te prikken, maar de karamel domineert moeiteloos. Toch vertoont hij ook op smaak nog die lekkere umami toets. Nogal vlezig, als je dat van een malt al kan zeggen. Pijnboompitjes? De alcohol is perfect geïntegreerd. Een malt met ballen aan zijn lijf.

De afdronk is lang op een handjevol noten gedrenkt in honing.

Wederom een indrukwekkende Mannochmore.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Mannochmore 18 Year Old 1999 Connoisseurs Choice Gordon & Macphail

Tasting Notes Posted on do, oktober 22, 2020 06:07:15

Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 18 Year Old 1999/2018 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, Refill Sherry Butt #Batch 18/048, 670 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Vatting Van 1 Vat

Ik vind de nieuwe look van de Connoisseurs Choice eigenlijk wel erg mooi. Statige fles, mooi label met duidelijke informatie… het enige wat ik bij deze vreemd vond is het feit dat er op het label staat ‘vatting of 1 cask’. Da’s dan toch geen ‘vatting’, da’s dan toch gewoon een single cask? Zal wel aan mij liggen. Dit refill sherry vat leverde 670 flessen op, dankzij (of te wijten aan, ik laat dat aan u over) het feit dat deze malt werd versneden naar 46%.

Boterbabbelaars en appelmoes! Dat springt er op de neus onmiddellijk uit. Geef hem wat meer aandacht en je krijgt ook nog cacao, honing, gekonfijte venkel en frambozenconfituur. Yoghurt met stukjes ananas. Dit is heel dartel en speels, eigenlijk.

Lekker olieachtig, hoor. Goeie body! De fruitige zoetjes keren weer – appels komen nu sterk opzetten – maar de malt wordt nu wel flink pikant door allerhande kruiden van het sherryvat. Kruidnagel op kop. Ondertussen krijgt de malt wat meer gewicht en komen er toetsen van abrikozen en kweepeer aan te pas, maar ook iets wat me aan pruimtabak doet denken. Het speelse is er nu wat af, maar dat stoort niet. De malt groeit.

In de lange afdronk wordt hij weer erg zoet met hazelnootpasta, espresso en flink wat kruiden. Hij sterft een plotse, bitterzoete dood.

Indrukwekkende Mannochmore die heel mooi evolueert en niet teleurstelt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).