Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 18 Year Old 1999/2018 Connoisseurs Choice, Gordon & Macphail, Refill Sherry Butt #Batch 18/048, 670 bts
Kleur: koper
ABV: 46%

Vatting Van 1 Vat

Ik vind de nieuwe look van de Connoisseurs Choice eigenlijk wel erg mooi. Statige fles, mooi label met duidelijke informatie… het enige wat ik bij deze vreemd vond is het feit dat er op het label staat ‘vatting of 1 cask’. Da’s dan toch geen ‘vatting’, da’s dan toch gewoon een single cask? Zal wel aan mij liggen. Dit refill sherry vat leverde 670 flessen op, dankzij (of te wijten aan, ik laat dat aan u over) het feit dat deze malt werd versneden naar 46%.

Boterbabbelaars en appelmoes! Dat springt er op de neus onmiddellijk uit. Geef hem wat meer aandacht en je krijgt ook nog cacao, honing, gekonfijte venkel en frambozenconfituur. Yoghurt met stukjes ananas. Dit is heel dartel en speels, eigenlijk.

Lekker olieachtig, hoor. Goeie body! De fruitige zoetjes keren weer – appels komen nu sterk opzetten – maar de malt wordt nu wel flink pikant door allerhande kruiden van het sherryvat. Kruidnagel op kop. Ondertussen krijgt de malt wat meer gewicht en komen er toetsen van abrikozen en kweepeer aan te pas, maar ook iets wat me aan pruimtabak doet denken. Het speelse is er nu wat af, maar dat stoort niet. De malt groeit.

In de lange afdronk wordt hij weer erg zoet met hazelnootpasta, espresso en flink wat kruiden. Hij sterft een plotse, bitterzoete dood.

Indrukwekkende Mannochmore die heel mooi evolueert en niet teleurstelt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).