Bottelaar: Liquid Art
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Croftengea 11 Year Old 2009/2020, Liquid Art for Glashelder, 99 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.8%

Gewaagd

Nog niet van Croftengea gehoord? Geen zorgen, u bent niet alleen. Sterker nog, na meer dan 4.500 geproefde whisky’s is dit nog maar de tweede Croftengea die ik aan de lippen zet! Deze malt is één van de meest geturfde versies die de erg veelzijdige distilleerderij Loch Lomond maakt. Hij is eigenlijk bedoeld om een peaty toets te geven aan de Loch Lomond blends, maar heel af en toe verschijnt hij als single malt op de markt. Dit is er zo eentje, gebotteld door Liquid Art en geselecteerd door whiskyclub Glashelder. Grappig detail: er werden twee labels ontworpen door een jonge kunstenaar uit Mol; een paars/oranje voor de oneven nummers en een blauw/groen voor de even nummers van de 99 beschikbare flessen.

Oh, da’s een erg mooie neus! Zag ik niet aankomen! Een mooie zoetigheid van het graan met flink wat vanille, maar ook gedroogde abrikozen en perzik. Heerlijke toffee en sultanas en een licht groene, herbale toets. Dan komt citrusfruit opzetten. Doe maar pompelmoes. Daaronder zit een licht rokerige toets, maar echt peaty zou ik deze – althans op de neus – niet noemen.

Mooie, oliechtige body en nu komt de turf wél eerst. Hij wordt zelfs flink rokerig, maar natuurlijk is dit Highland peat, dus verwacht u niet aan medicinale toetsen zoals bij een Ileach. Het zoete, quasi tropische fruit keert weer (er komt flink wat mango bij), aangevuld met gezouten karamel. Hij krijgt zelfs iets snoeperigs, als van Turks Fruit. Dit is erg aangenaam.

In de middellange afdronk krijg ik zoethout en wat kruiden van het hout.

Als ik zeg dat ik het een gewaagde keuze vind, heb ik het natuurlijk enkel over de naam die niet bekend is bij het grote publiek. Maar eens je hem geproefd hebt, weet je waarom Glashelder het vat selecteerde. Uitstekende Croftengea! Verkrijgbaar voor 99 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).