Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Croftengea 2009 Liquid Art for Whiskyclub Glashelder

Tasting Notes Posted on 04/10/2020 16:17

Bottelaar: Liquid Art
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Croftengea 11 Year Old 2009/2020, Liquid Art for Glashelder, 99 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 51.8%

Gewaagd

Nog niet van Croftengea gehoord? Geen zorgen, u bent niet alleen. Sterker nog, na meer dan 4.500 geproefde whisky’s is dit nog maar de tweede Croftengea die ik aan de lippen zet! Deze malt is één van de meest geturfde versies die de erg veelzijdige distilleerderij Loch Lomond maakt. Hij is eigenlijk bedoeld om een peaty toets te geven aan de Loch Lomond blends, maar heel af en toe verschijnt hij als single malt op de markt. Dit is er zo eentje, gebotteld door Liquid Art en geselecteerd door whiskyclub Glashelder. Grappig detail: er werden twee labels ontworpen door een jonge kunstenaar uit Mol; een paars/oranje voor de oneven nummers en een blauw/groen voor de even nummers van de 99 beschikbare flessen.

Oh, da’s een erg mooie neus! Zag ik niet aankomen! Een mooie zoetigheid van het graan met flink wat vanille, maar ook gedroogde abrikozen en perzik. Heerlijke toffee en sultanas en een licht groene, herbale toets. Dan komt citrusfruit opzetten. Doe maar pompelmoes. Daaronder zit een licht rokerige toets, maar echt peaty zou ik deze – althans op de neus – niet noemen.

Mooie, oliechtige body en nu komt de turf wél eerst. Hij wordt zelfs flink rokerig, maar natuurlijk is dit Highland peat, dus verwacht u niet aan medicinale toetsen zoals bij een Ileach. Het zoete, quasi tropische fruit keert weer (er komt flink wat mango bij), aangevuld met gezouten karamel. Hij krijgt zelfs iets snoeperigs, als van Turks Fruit. Dit is erg aangenaam.

In de middellange afdronk krijg ik zoethout en wat kruiden van het hout.

Als ik zeg dat ik het een gewaagde keuze vind, heb ik het natuurlijk enkel over de naam die niet bekend is bij het grote publiek. Maar eens je hem geproefd hebt, weet je waarom Glashelder het vat selecteerde. Uitstekende Croftengea! Verkrijgbaar voor 99 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Pittyvaich 23 Year Old 1985 Rum Finish Cadenhead’s

Tasting Notes Posted on 04/10/2020 06:27

Distilleerderij: Pittyvaich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Pittyvaich 23 Year Old 1985/2008, Cadenhead’s, Rum Finish, 170 bts
Kleur: vol goud
ABV: 49.6%

Kokosmelk

Pittyvaich is een bijzondere distilleerderij. Ze heeft immers de dubieuze eer de distilleerderij te zijn met de jongste carrière, net geen twintig jaar. Geopend in 1974 door Arthur Bells & Sons en reeds in 1993 gesloten door toenmalig eigenaar Diageo, slechts twee jaar nadat de Pittyviach 12 Year Old in de Flora & Fauna reeks voor het eerst op de markt was gekomen. Sinds 2002 zijn er enkel nog enkele warehouses overeind gebleven, de rest is afgebroken. Ik proef een 23-jarige uit 1985 die een rum finish kreeg, gebotteld door Cadenhead’s.

De rum finish heeft alvast op de neus zijn stempel wel gedrukt. Hoewel het DNA van de malt aanwezig is, wordt deze neus toch gedomineerd door een grote zoetigheid die aan kokosmelk en amandelolie doet denken. Hij is waxy en een beetje snoeperig. Denk guimauve – iets wat ik altijd als prettig ervaar in een whisky. Wat munt, vanille, gember en iets van brandwondenzalf. Tikkeltje vreemd, toch wel. Maar aangenaam, laat dat duidelijk zijn.

De body is flink olieachtig. De malt is pittig gekruid op zowel witte peper als nootmuskaat met wat gember in de mix. Een licht bittere toets als van kastanjes wordt snel ingepakt met de zoete rum. Kokosmelk met ananas en wat marsepein. Iets van grapefruit, ook. Wederom erg aangenaam, maar de rum domineert en ik ben niet zeker of ik dat wel zo leuk vind.

De afdronk is middellang, zacht gekruid en erg zoet met iets van zonnebrandolie op het sterfbed.

Een vreemde, iets te zoete, maar wel interessante en atypische Pittyvaich. Dit is nog maar mijn zesde Pittyviach, ongelooflijk maar waar, maar ik heb (gelukkig) al veel betere geproefd dan deze.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)