Distilleerderij: Pittyvaich
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Pittyvaich 23 Year Old 1985/2008, Cadenhead’s, Rum Finish, 170 bts
Kleur: vol goud
ABV: 49.6%

Kokosmelk

Pittyvaich is een bijzondere distilleerderij. Ze heeft immers de dubieuze eer de distilleerderij te zijn met de jongste carrière, net geen twintig jaar. Geopend in 1974 door Arthur Bells & Sons en reeds in 1993 gesloten door toenmalig eigenaar Diageo, slechts twee jaar nadat de Pittyviach 12 Year Old in de Flora & Fauna reeks voor het eerst op de markt was gekomen. Sinds 2002 zijn er enkel nog enkele warehouses overeind gebleven, de rest is afgebroken. Ik proef een 23-jarige uit 1985 die een rum finish kreeg, gebotteld door Cadenhead’s.

De rum finish heeft alvast op de neus zijn stempel wel gedrukt. Hoewel het DNA van de malt aanwezig is, wordt deze neus toch gedomineerd door een grote zoetigheid die aan kokosmelk en amandelolie doet denken. Hij is waxy en een beetje snoeperig. Denk guimauve – iets wat ik altijd als prettig ervaar in een whisky. Wat munt, vanille, gember en iets van brandwondenzalf. Tikkeltje vreemd, toch wel. Maar aangenaam, laat dat duidelijk zijn.

De body is flink olieachtig. De malt is pittig gekruid op zowel witte peper als nootmuskaat met wat gember in de mix. Een licht bittere toets als van kastanjes wordt snel ingepakt met de zoete rum. Kokosmelk met ananas en wat marsepein. Iets van grapefruit, ook. Wederom erg aangenaam, maar de rum domineert en ik ben niet zeker of ik dat wel zo leuk vind.

De afdronk is middellang, zacht gekruid en erg zoet met iets van zonnebrandolie op het sterfbed.

Een vreemde, iets te zoete, maar wel interessante en atypische Pittyvaich. Dit is nog maar mijn zesde Pittyviach, ongelooflijk maar waar, maar ik heb (gelukkig) al veel betere geproefd dan deze.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)