Hij is er weer, de Whisky Bible van de bekende connoisseur en schrijver Jim Murray. Het is al de 8e editie en hij werd in een volledig nieuw (moderner) kleedje gestoken.

Jim Murray’s whisky scores worden wereldwijd gehanteerd door liefhebbers, maar soms worden ze ook vergruisd. Murray schuwt de controverse niet.

Zo noemt hij als ‘Whisky of the Year’ geen single malt, maar een blend: Ballantine’s 17 Year Old. Ballantines Finest krijgt ook nog eens kudos als Blended Scotch. Je zou haast vermoeden dat de man voor Ballantine’s werkt. Maar nee, dat gaat te ver.

Ardbeg scoort zoals steeds eveneens zeer hoog bij Jim.

The Belgian Owl 44 Months krijgt de titel ‘European Single Cask Whisky of the Year’. Leuk.

Tot slot was ik aangenaam verrast dat de Auchentoshan 1978 Bourbon Matured – die ik in de blender’s room van Auchentoshan te proeven kreeg – niet minder dan 96 krijgt. Een dubbel en dik verdiende score, vind ik zelf. Maar ik ben bevooroordeeld.

Maar helaas is deze heilige schrift van de dram niet zonder foutjes. Zo staan er een aantal bottelingen in van Malts of Scotland waar het aantal flessen niet klopt (regelmatig staat er 192 flesjes, maar dat is het aantal van de mini’s) en worden de bottelingen niet aan de Duitse Thomas Ewers toegedicht, maar aan Sukhinder Singh, de man achter The Whisky Exchange (die een reeks Single Malts of Scotland lanceerde). Kleinigheden, zal u zeggen. Ja. Maar voor een uitgave die zich de ‘bijbel’ noemt is dit onvergeeflijk.

May the Malt be with you!