Distilleerderij: Imperial
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Imperial 19 Year Old 1995/2014 Signatory, Un-Chillfiltered Collection, hogshead 50157+50158, 754 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Darth Vader’s Aperitiefje

Imperial is niet meer. De distilleerderij – die meer dicht was dan open – werd ondertussen afgebroken. Op de terreinen bouwde eigenaar Chivas Brothers in 2014 een moderne distilleerderij die naar de naam Dalmunach luistert. Wij proeven nog een oudje van Signatory uit een reeks waarvan ze al tientallen vaatjes gebotteld hebben. Dit is een vatting van twee hogsheads, versneden naar 46%.

Zomerse en snoeperige neus met ananaskubusjes, banaan, perzik, boterbollen, citroenlimonade en een karrenvracht aan vanille. Lekker waxy. Heel aangenaam en toegankelijk.

Erg romig op de tong. Wederom een karrenvracht aan vanille, een zachte toets van witte peper en een hint van nootmuskaat, alvorens het fruit zijn stempel drukt. Perzik, banaan, ananas, citroen. Een hint van eucalyptus zorgt voor een frisse lift. Dit is gevaarlijk drinkbaar.

De afdronk is middellang en zesty met nog wat houtkruiden op het sterfbed.

Darth Vader’s aperitiefje.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)