Distilleerderij: Dalmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalmore 8 Year Old 2009/2018, Ian MacLeod, bottled for Connoisseur Society Taiwan, Cask #165, 285 bts
Kleur: koper
ABV: 58.4%

Stout

Mijn vriend Joseph uit Taiwan, sterkhouder van de Connoisseur Society aldaar, selecteert met de regelmaat van de klok single casks. Dit is er eentje dat hij uit de stallen van Ian MacLeod selecteerde: een jonge Dalmore uit 2009 die in 2018 werd gebotteld op vatsterkte. Prachtig label, trouwens. En van het ruglabel kan ik de helft niet lezen, want dat is Chinees – letterlijk.

Erg uitnodigende neus op zoete mout met vanille, appelsienzeste en carré confituur (abrikozen, dus). Hoewel het duidelijk een sherryvat betreft is deze bijzonder licht en toegankelijk en heeft hij nog een verrassend zilt randje op de koop toe. Dit is lekker! En doe jezelf een plezier: laat hem vijf minuten ademen. Dat wordt hij nog zoeter op Stout en kandijsuiker. Excellent!

De body is flink olieachtig, bijna romig – dat is wat onverwacht, maar zeer welkom. Opnieuw een karrenvracht aan appelsien, maar nu met een heerlijk pikant randje van chili peper en kruidnagel. Abrikozen tekenen present. Bruine toast besmeerd met licht bittere appelsienen marmelade, donker bier en perensiroop. Begint zo stilaan een vloeibaar dessertje te worden. En er hoeft absoluut geen water bij.

De afdronk is lang, erg lang zelfs. Licht drogend met roggebrood op het sterfbed.

Proficiat, Joseph, wat een vatselectie! Erg blij dat je mij deze bezorgde, dankjewel!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).