Distilleerderij: Dalmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalmore Gran Reserva, OB 2016, 1000ml
Kleur: koper
ABV: 40%
Sigaar
Dalmore lanceerde jaren geleden de Cigar Malt, maar verving die rond 2009 door deze Gran Reserva. Ondertussen wordt ook deze niet meer gemaakt; hij werd op zijn beurt vervangen door de nieuwe Cigar Malt Reserve, hoewel fans van de eerste Cigar Malt zeggen dat de nieuwe niet echt de kwaliteit van zijn voorganger kan evenaren. Laten we gauw de Gran Reserva dan maar proeven, zeker? Deze botteling is uit 2016.
Het eerste wat ik ruik is gemoute gerst, aangevuld met vers gezaagd hout. De sherryinvloed op de neus is wat mij betreft zeer beperkt. Wat appelsien en kruidnagel, bruin brood en amandelschaafsel. Tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik deze malt op de neus eerder vlak vind.
De body is prima. Lekker olieachtig. Op smaak krijg ik al wat meer sherry in de vorm van rozijnenbrood, vanille, appelsienmarmelade en paarse snoepjes. Hint van chocolade, hint van eik. Dit valt me al veel beter mee dan de neus, maar groots (Gran?) vind ik hem niet.
In de finish, eerder kort, blijven de rozijntjes en de paarse snoepjes hangen. Wordt zelfs een beetje soapy of lavendel.
Het schijnt dat hij het erg goed doet bij een sigaar, maar dat rook ik niet, dus ben ik de sigaar (oh, Mark, hoe flauw!). Deze is wat magertjes. Dankjewel, Pat!
82/100
Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).