Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 16 Year Old 2003/2020 for Bresser & Timmer, ex-Abafado Cask Finish, 606 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.2%

Abrikoos & Perzik

Voor zover ik weet is dit de eerste keer dat Teeling zijn whiskey gefinisht heeft op een Abafado-vat. Abafado is een versterkte wijn uit Portugal die je nog het best kan vergelijken met een Pineau de Charentes. Ik verwacht me daarom aan een erg zoete whiskey. Hij werd speciaal voor de Nederlandse importeur Bresser & Timmer gebotteld.

Het eerste wat ik ruik zijn de typische toetsen van Teeling: lekker fruitig, rond en zoet. De nadruk ligt hier vooral op abrikozen en perzik, gele pruimen en sterfruit. Nog iets van walnoten en zachte kruiden als gember en zoethout. Heerlijk zomers en quasi tropisch.

Hij offreert op de tong in eerste instantie zoete toetsen als in de neus, maar dat wordt snel aangevuld met wat bittere toetsen als van een pit van een druif, op zijn beurt verder aangevuld met kalisse en witte peper. Witte wijn doet zijn intrede. Mandarijn ook. Hij blijft aan de goeie kant van bitterzoet, zeg maar. Erg drinkbaar, ondanks de sterkte.

Het is en de zalig lange, mierzoete afdronk dat de Abafado zijn stempel drukt. Hij houdt de finish lekker zoet en rijk en maakt van deze Teeling een waar dessertje.

Hier wordt ik erg blij van. Zijn 100 EUR dubbel en dwars waard. Met grote dank aan België ’s grootste Teeling fan, Benny J.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).